x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul unei plicticoase zile de sambata

Jurnalul unei plicticoase zile de sambata

10 Aug 2004   •   00:00

Inceput: Se dau urmatoarele: un tanar de 24 de ani si tac-su, o mama (respectiv o sotie) internata in spital cu accident vascular cerebral, o sora (respectiv o fiica) prostituata. Se cere: analizati superficial datele si completati spatiile goale. Ati ghicit: lipsea Monica.

C(RAMPE) - LUIZA LUPU

Monica simplu, fara ghilimele, adica persoana ei fizica, prezenta ei carismatica, vocea ei calda, sfatoasa, de mama. A! Si mai lipsea o Monica, de data asta cu ghilimele. Adica emisiunea, productia teve, programul. Pentru ca, da, mai mult decat un om, Monica este o emisiune. Monica transcende realitatea asta concreta in spatiul imaginii filmate si date mai departe la oameni, ca sa se bucure si ei, nu numai astia din platou, la nenorocirile altora.

Grigore, de profesie alcoolic, o bate pe nevasta-sa. (Cu ocazia asta tin sa specific ca astept incordata emisiuni de televiziune in care sotul NU-si bate sotia si nici n-o trimite in spital cu ochii umflati. Nu de alta, dar sa-mi spuna mie cineva ca aceste "Monici" nu i-au intarit ideea ca normalitatea este atunci cand el o bate de-i suna apa-n cap, iar nu atunci cand ii aduce flori si-o duce la restaurant daca s-a ars friptura pentru ca s-au pupat prea mult, de tare ce se iubesc! Asta da spectacol de televiziune!)

Cuprins: Alexandru, fi-su lu’ Grigore, are tricou lucios de culoare rosu aprins si mesteca guma. El povesteste c-a fost in vizita la sor-sa, la bordel, si ca "sunt foarte multe ciori acolo unde e ea". Adevarul adevarat e ca, in pofida tuturor problemelor omenesti, ciorile s-au inmultit peste masura, depasind net numarul gugustiucilor.

The end: imediat dupa Monica - pe Mezzo - sonata Kreutzer care taie toata greata. La putina vreme, aveam sa intru in transa urmarind un duios program de televiziune pe PRO Cinema ("Un american la Paris"), cu Gene Kelly si Leslie Caron.

Tin sa mentionez: nimic nu e mai frumos decat o plicticoasa seara de sambata, in care te uiti, cu masca de argila pe fata, la un film clasic, iar singurele replici mai deocheate sunt: el - "Ce tine rochia asta pe tine?", iar ea - "Modestia". Aceste filme clasice si lascivitatea lor politicoasa...
×
Subiecte în articol: arte