x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mălăele „pune la zid” un artist plastic

Mălăele „pune la zid” un artist plastic

16 Dec 2010   •   19:24

Galeria-atelier Horaţiu de pe Strada Smârdan nr. 37 are un invitat special: artistul plastic Ion Nedelcu, pus „la zid”, adică pe perete.

Horaţiu Mălăele, cel care a deschis în septembrie acest spaţiu pentru artă, înzestrându-l cu lucrări ce au „trăsături de intenţie satirică sau umoristică”, a fost impresionat de o lucrare de dimensiuni mari a lui Ion Nedelcu, poftindu-l să o arate publicului care vine în galeria sa. Lucrarea ce tronează pe unul dintre pereţi este o compoziţie concepută de artist în America, acolo unde a stat şi a creat şapte ani. Aşa cum a mărtu­risit el pentru Jurnalul Naţional, pictura este „un fel de Apocalipsă”. E vorba despre simbol. Dar pentru că suntem în preajma Crăciunului, Ion Nedelcu a expus în galeria-atelier Horaţiu, pe acelaşi perete, şi icoane pe care le-a pictat, reprezentând Naşterea Domnului, Maica Domnului, Sfântul Nicolae, Sfântul Ion Botezătorul, Iisus Hristos Răstignit pe Cruce… Totuşi, lucrarea care face obiectul expunerii în galeria-atelier Horaţiu va rămâne de una singură pe perete şi va putea fi văzută în continuare în toată splendoarea ei.

De cum treci pragul galeriei, vezi contrastul între această pictură şi ca­ri­catura sau grafica de pe ceilalţi pereţi. Este dorinţa lui Mălăele ca aici să se întâmple evenimente culturale, iar prezenţa lui Nedelcu în acest spaţiu este, într-adevăr, un eveniment.

Ion Nedelcu, pictor şi scenograf, a organizat mai mult de 20 de expoziţii în ţară şi străinătate, lucrări de-ale lui completând colecţii publice şi particulare în Germania, Spania, Egipt, Japonia, Italia, Canada, SUA. A realizat scenografia pentru mai multe filme româneşti şi nu numai.

×
Subiecte în articol: arte