x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mehta si Mahler

Mehta si Mahler

07 Sep 2004   •   00:00

Cu cat mai rare, cu atat mai nepretuite-s momentele de desfatare artistica. Festivalul Artelor i-a avut invitati in primele doua zile pe Zubin Mehta si Sarah Brightman.

CLAUDIA DABOVEANU

Poate pacatul unora dintre noi este acela de a-i considera pe artisti supraoameni si de a le "vana" orice cuvinte sau fapte. Ei sunt undeva sus, pe un piedestal, expusi. Uneori conteaza mai mult o nota falsa, o mina obosita sau un cancan decat zeci de concerte dumnezeiesti, tot atatea tinute impecabile, asortate unui look de invidiat.

DUPA 40 DE ANI. In carne si oase, artistii devin brusc oameni obisnuiti. Niste legende vii, care par cu atat mai neverosimile cu cat afli din gura lor lucruri stiute din carti sau auzite de la cei mai in varsta. "Acum 40 de ani am fost prima oara la Bucuresti. Am dirijat Bruckner. Voi reveni in Romania anul viitor, la Festivalul Enescu, tot cu Bruckner, Simfonia a VIII-a", a spus faimosul Zubin Mehta. De asta data, Mehta a incantat publicul Salii Palatului, dirijand Simfonia a III-a in re minor, de Gustav Mahler. A interpretat magistral aceasta lucrare mai putin cunoscuta publicului larg Orchestra de Stat din Bavaria, cea mai veche orchestra din lume, asa cum a subliniat Ioan Holender, presedintele festivalului. Muzicienii germani au fost secondati de Corul de femei si Corul de copii Radio si de mezzosoprana Marjana Lipovsek. Un cadou oferit in deschiderea Festivalului Artelor de amfitrionii sai, presedintele Ion Iliescu, Guvernul Romaniei si conducatorii artistici Ludovic Spiess si Dinu Sararu, prezenti la concertul de deschidere. In general, publicul a apreciat cum se cuvine stradania artistilor si a organizatorilor. Insa printre doamne si domni imbracati in tinute de gala s-au mai strecurat domnite cu buricul gol, juni carora le suna mobilul in timpul concertului si "aplaudaci" - doar eram la Sala Palatului, nu-i asa? - care bateau din palme in pauzele dintre partile simfoniei…

SOPRANA ROCKERITA. "O sa ma rog pentru vreme buna… Preferintele mele, in materie de muzica? Coldplay, Pink Floyd, David Bowie, Deep Purple… Am iubit muzica de mica, e ca mancarea pentru mine… In tot ce fac, mizez pe intuitie… Muzica mea e o fuziune de stiluri, n-as putea spune ce-i mai greu, sa cant opera sau pop… Important e sa cant si sa fiu pe scena…" Iata cateva dintre declaratiile divei Sarah Brightman. Aceeasi care canta acum cativa ani "Time to say good bye", alaturi de Andrea Bocelli, aceeasi care a studiat balet in copilarie, aceeasi care trece cu mare usurinta de la un stil muzical la altul. Sarah pare incredibil de tanara, poate tocmai pentru ca stie sa fie in pas cu vremurile.

×
Subiecte în articol: arte