x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Narciso, un mit adus in societatea oglinzii

Narciso, un mit adus in societatea oglinzii

de Roxana Vintila    |    13 Dec 2007   •   00:00

La Teatrul Odeon, Compania "Astra Roma Ballet din Italia" ne-a prezentat, spectacolul "Narciso", o adevărată artă coregrafică semnată de Veronica Frisotti, spectacol intr-un act, şi 7 tablouri de balet clasico-modern.

La Teatrul Odeon, Compania "Astra Roma Ballet din Italia" ne-a prezentat, spectacolul "Narciso", o adevărată artă coregrafică semnată de Veronica Frisotti, spectacol intr-un act, şi 7 tablouri de balet clasico-modern.

Â

POVESTE. Narcis, tănărul frumos, fiul nimfei Liriope şi al lui Cephios, indrăgostit de propria imagine oglindită in apă, este pedepsit de zeiţa Nemesis pentru că a respins dragostea nimfelor. Mistuit de această dragoste fără leac, tănărul moare, iar cănd trupul este pus pe rug, el se preface intr-o floare...Aşa spune mitul, la fel şi spectacolul !

Un tănăr de o frumuseţe rară se iubeşte numai pe sine, este admirat de toată lumea şi lumea toată se indrăgosteşte de el! Chiar dacă e bărbat sau femeie! La ce te impinge frumuseţea, cultul eului, admiraţia tuturor ? Cu siguranţă la sinuciderea autenticului ori la dezaprecierea valorii autentice. Şi cu toate acestea... modalitatea in care Narcis (Duilio Ingraffia) reuşeşte să-şi arate dispreţul, indiferenţa faţă de nimfele-balerine, care ii arată iubirea este uimitoare. De ce? Graţia mişcărilor atunci cănd işi curăţă trupul de parcă nişte măini murdare l-au atins, perfecţiunea ritmică a paşilor ce nu lasă loc vreunei greşeli, par a scuza măcar pentru o oră (căt durează spectacolul), acel narcisism alungător, respingător !

Â

6 OGLINZI ŞI 7 PERSONAJE. Duilio Ingraffia, Grazia Cundari, Valeria Miserendino, Camilla Colella, Domenico Ausilio, Fedele Catucci, Fabio Mastrapasqua. Aceştia sunt artiştii care au transpus un mit in paşi de balet şi dans contemporan in armonii clasice ori pe ritmuri specifice unei Italii romantice şi baroce! Oglinzile sunt aduse rănd pe rănd pe scenă, dar toate par că vor să-l evite pe Narcis; in final, personajele "purtate fiecare de o oglindă", il inconjoară pe Narcis intr-un dans frenetic, moment in care acesta cade...

×
Subiecte în articol: arte