x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nominalizările pentru Premiile UNITER

Nominalizările pentru Premiile UNITER

19 Feb 2008   •   00:00

15:10 Trei producţii de referinţă au fost nominalizate la categoria Cel mai bun spectacol pentru Premiile UNITER (Uniunea Teatrală din România), care se vor acorda pe data de 14 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Cele trei spectacole selectate de juriul pentru nominalizări sunt 'Faust', în regia lui Silviu Purcărete - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, 'Ionesco - cinci piese scurte', în regia lui Alexandru Dabija - Teatrul Odeon şi 'Unchiul Vanea', în regia lui Andrei Şerban - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.



Trei producţii de referinţă au fost nominalizate la categoria Cel mai bun spectacol pentru Premiile UNITER (Uniunea Teatrală din România), care se vor acorda pe data de 14 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Cele trei spectacole selectate de juriul pentru nominalizări sunt 'Faust', în regia lui Silviu Purcărete - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, 'Ionesco - cinci piese scurte', în regia lui Alexandru Dabija - Teatrul Odeon şi 'Unchiul Vanea', în regia lui Andrei Şerban - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Din juriu au făcut parte criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş, care au optat pentru nominalizările următoare. La categoria Cel mai bun regizor, premiul va fi adjudecat de Laszlo Bocsardi pentru regia spectacolului 'Don Juan' după Moliere - Teatrul 'Toma Caragiu' din Ploieşti, Alexandru Dabija pentru regia spectacolului 'Ionesco - cinci piese scurte' - Teatrul Odeon şi Andrei Şerban pentru regia spectacolului 'Unchiul Vanea' - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

La Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi Carmencita Brojboiu pentru scenografia spectacolului 'Unchiul Vanea' - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Adriana Grand pentru scenografia spectacolului 'Deşteptarea primăverii' - Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila şi Helmut Sturmer pentru decorul spectacolului 'Faust' - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu.

Cel mai bun actor în rol principal - Constantin Cojocaru pentru rolul Pată din spectacolul 'Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele' - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Andras Hathazi pentru rolul Ivan Petrovici (Vanea) din spectacolul 'Unchiul Vanea' - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi Marcel Iureş pentru rolul Martin din spectacolul 'Capra sau Cine e Sylvia?' - Teatrul Act din Bucureşti.

Cea mai bună actriţă în rol principal - Coca Bloos pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul 'Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele' - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Emilia Dobrin pentru rolul Stevie din spectacolul 'Capra sau Cine e Sylvia?' - Teatrul Act şi Ofelia Popii pentru rolul Mefisto din spectacolul 'Faust' - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu.

Cel mai bun actor în rol secundar - Gabriel Duţu pentru rolul Medicul din spectacolul 'Recviem' - Teatrul 'Bacovia' din Bacău, Ovidiu Ghiniţă pentru rolul Tatăl din spectacolul 'Vis. Toamna' - Teatrul 'Ioan Slavici' din Arad şi Dan Glasu pentru rolul Ilia Afanasievici Şamraev din spectacolul 'Pescăruşul' - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu.

Cea mai bună actriţă în rol secundar - Florina Cercel pentru rolul Stepanida Rozanova din spectacolul 'Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal' - Teatrul Naţional din Bucureşti, Dana Dogaru pentru rolul Mama/Chelneriţa japoneză din spectacolul 'În rolul victimei' - Teatrul Metropolis din Bucureşt, Florentina Tilea pentru rolul Polina Andreeva din spectacolul "Pescarusul", montat la Teatru National "Radu Stanca" din Sibiu.

Debut - Cristina Casian pentru rolul Amalia din spectacolul 'Amalia respiră adânc' - Teatrul Act din Bucureşti, Orsolya Jakab pentru rolul Electra din spectacolul 'Electra' - Teatrul 'Tomcsa Sandor' din Odorheiul Secuiesc şi Aniko Petho pentru rolul Sonia din spectacolul 'Unchiul Vania' - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Teatru radiofonic - 'Bucureşti - underground' de Saviana Stănescu şi Toma Enache, în regia lui Toma Enache - Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), 'Dumnezeul de a doua zi' de Corneliu Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga - SRR şi 'Întâlnirea' de Gabriela Adameşteanu, în regia Cătălinei Buzoianu - SRR.

Începând cu această ediţie a Galei Premiilor UNITER, la propunerea juriului de nominalizări, premiul criticii pentru activitate curentă nu mai face parte din palmaresul Premiilor UNITER. Se păstrează Premiul pentru întreaga activitate pentru critică şi istorie teatrală.

×