x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Piesa anului, desemnată de UNITER

Piesa anului, desemnată de UNITER

de Maria Sârbu    |    31 Mar 2009   •   00:00

Concursul "Piesa anului 2008" organizat de Uniunea Teatrală din România a fost câştigat de actorul şi regizorul Ion Sapdaru, Premiul urmând să-i fie decernat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti la Gala UNITER din 27 aprilie.



Piesa lui Sapdaru, intitulată "Natură moartă cu nepot obez", a fost desemnată câştigătoare de un juriul UNITER, format din regizoarea Sanda Manu şi criticii Alice Georgescu şi Ion Cocora, care a "reţinut" în selecţia finală alte cinci texte. Este vorba de "Orient Expresso" de Radu Macrinici, "Ziua perfectă" de Antoaneta Zaharia, "Moartea pentru patrie" de Mihai Ignat, "Aeroport" de Ştefan Caraman şi "Youtube" de Viorel Cojanu.

"Piesa anului" reprezintă un program desfăşurat anual sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Potrivit tradiţiei, textul câştigător este publicat în volum de Editura UNITEXT din cadrul UNITER.

Câştigătorii celorlalte 17 ediţii au fost dramaturgii Matei Vişniec, Alina Mungiu, Iosif  Naghiu, Răzvan Petrescu, Dumitru Solomon, Olga Delia Mateescu, Radu Macrinici, Ion Mircea, Saviana Stănescu, Alina Nelega, Kinkses Elemer, Petre Barbu, Dumitru Crudu, Cornel George Popa, Ştefan Caraman, Mihaela Michailov şi Mihai Ignat.

Proiectul privind cea mai bună piesă românească a anului a fost iniţiat în anul 1990 şi este demarat anual de UNITER şi finanţat, de la ediţia din 1992, de Fundaţia Principesa Margareta a României. Din 2005, acest program se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Scopul proiectului este de a stimula apariţia noilor piese de teatru în vederea susţinerii unui profil diversificat al repertoriului teatral românesc şi al literaturii dramatice româneşti.

×
Subiecte în articol: arte