x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - Maia Morgenstern si fiul, impreuna pe scena

Premiera - Maia Morgenstern si fiul, impreuna pe scena

28 Noi 2004   •   00:00

CULTURA
Tudor Aaron Istodor a debutat pe scena Teatrului Evreiesc alaturi de mama sa, Maia Morgenstern, in spectacolul "Tangou final". Teatrul Evreiesc de Stat a gazduit, vineri, o premiera de zile mari: "Tangou final", de Mario Diament. Pentru prima oara s-au aflat pe aceeasi scena Maia Morgenstern si fiul ei, Tudor Aaron Istodor.
SEBASTIAN S. EDUARD

Click pentru a mari imaginea
TEATRU IN DOI. Tudor Aaron Istodor impreuna cu Maia Morgenstern in "Tangou final"
Piesa "Tangou final", regizata de Moshe Yassur, vine cu mai multe elemente biografice. "Pe cand eram adolescent, la Buenos Aires, obisnuiam sa petrec si cate patru ore intr-un cinematograf din apropierea casei, uitandu-ma la filme argentiniene de serie B si visand sa duc o viata galanta si aventuroasa, la fel ca si eroii de pe ecran", marturiseste dramaturgul Mario Diament. "Pe atunci, Argtentina era Hollywood-ul Sudului. Cand aveam 12 ani, mi-a cazut cu tronc una dintre aceste vedete si, timp de o saptamana, m-am dus zi de zi la cinema ca sa o vad. Mai tarziu, pe cand deja incepusem sa lucrez ca ziarist, am avut ocazia sa intalnesc cateva dintre aceste glorioase dive din trecut. Evident, timpul facuse ravagii asupra tuturor, dar inca mai erau niste femei superbe si eu eram foarte recunoscator pentru sansa de a ma afla in preajma lor. Cu aceste amintiri in gand am scris "Tangou final"."

INTERVIUL. Intr-adevar, parte din ceea ce povesteste Mario Diament se concretizeaza in intriga piesei. Diego Goldstein (Tudor Aaron Istodor) este un tanar ziarist care are sansa sa-i ia un interviu Valeriei Duran (Maia Morgenstern), actrita retrasa din viata publica in urma cu 20 de ani. Nimeni nu stie de ce artista s-a retras in culmea gloriei, nici ce a mai facut ea de atunci, asa ca tanarul jurnalist are sansa de a face interviul vietii lui. Valerian Duran este insa o persoana imprevizibila, care de peste 20 de ani, in aceeasi camera de hotel, continua sa-si joace viata ca pe un rol. Reporterul, pentru ea, nu este decat o persoana care "ii da replica" si care ii permite sa treaca prin cele mai variate stari sufletesti. Va afla tanarul secretul pastrat cu atata grija de ea si cu ce pret. Pana in ce punct va continua Valerian Duran sa-si joace rolul?

"Tangou final" este o piesa in doi, iar actorii reusesc sa faca fata provocarii. Daca Maia Morgenstern este absolut impecabila - lucru poate nu tocmai surprinzator, tanarul Tudor Aaron Istodor provoaca o surpriza mai mult decat placuta in ciuda sarcinii dificile de a juca alaturi de o astfel de actrita. Cat despre mama sa, Tudor are numai cuvinte de lauda: "Tare! E tare de tot! E foarte buna - si e foarte buna ca partener. Poti sa contezi pe ea".

MAMA
"E foarte greu pentru el", admite actrita. "Evident, ca orice mama, si eu vreau tot ce e mai bun pentru copiii mei si am impulsul de a-i ocroti, de a-i "ridica la plasa", cum se zice, dar, imediat, imi spun ca nu trebuie sa fac asta, ca el trebuie sa invete sa stea pe propriile picioare si atunci, ca sa folosesc alta metafora, ii "dau drumul in apa adanca". Parca mi-as strange singura mana in incheietura usii, asa ma simt... In orice caz, acum am ocazia sa-mi platesc datoria fata de fiul meu, care, pe cand avea vreo 5-6 ani, mi-a spus odata: "Daca tot ma lasi atata vreme singur, macar sa faci foarte bine ceea ce faci acolo unde te duci".
×
Subiecte în articol: arte Maia Morgenstern