x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Primul Festival de Film pentru copii

Primul Festival de Film pentru copii

de Roxana Ioana Ancuta    |    21 Sep 2009   •   00:00

Aproape o săptămână de film va fi la Muzeul Ţăranului Român şi la Cinema Gloria. Şase zile (începând cu 22 Septembrie) cu filme pentru copii, într-un festival dedicat lor:"KinOdiseea".

Este vorba despre primul festival internaţional de film dedicat celor mai tineri spectatori (6-12 ani) organizat în România, Bucureştiul alăturându-se astfel marilor metropole ale lumii (New York, Chicago, Londra etc.) care găzduiesc evenimente similare.

Vor fi prezentate în premieră naţională 10 lungmetraje străine pentru cei mici (cinci filme de ficţiune, patru de animaţie şi unul documentar) producţii din Olanda, Turcia, Japonia, Cehia, Franţa/Italia/Germania, China/Danemarca/Africa de Sud, selecţionate şi premiate la festivaluri internaţionale, dar şi patru producţii româneşti clasice, cărora le va fi rezervată o zi specială - Ziua filmului românesc - 23 septembrie, la Cinema Gloria: Maria-Mirabela (1981 - ora 10:00), Dumbrava minunată (1980 - ora 14:30), Uimitoarele aventuri ale muschetarilor (1987 - ora 16:45), Saltimbancii (1981 - ora 18:45) şi 24 septembrie, la Muzeul Ţăranului Român (programate la aceleaşi ore).

În afara competiţiei vor rula două filme-eveniment: Khamsa (Franţa) de Karim Dridi şi, în închiderea festivalului, Legende pentru viaţă (SUA - Marea Britanie - India) de Tarsem Singh, film care a avut-o în distribuţie pe Catinca Untaru, primul actor copil român ajuns star într-un succes internaţional.

 

Ateliere de actorie cu Maria Dinulescu şi multe surprize scoase din jobenul Magicianului Marian Râlea

Pe parcursul festivalului se vor desfăşura mai multe ateliere interactive (regie - moderat de Iulia Rugină şi Gabriel Achim, actorie - moderat de Laurenţiu Bănescu şi Maria Dinulescu şi efecte speciale - moderat de Alma Cazacu şi Mari Tempea).

Pe lângă proiecţiile filmelor, copiii se vor bucura de o serie de concerte, de mini petreceri, un bal mascat, întâlniri cu actorii din filmele prezentate în festival , lansări de carte, vernisaje de fotografie, teatru de păpuşi şi alte surprize.

KinOdiseea organizează, de asemenea, un concurs de proiecte de film de lungmetraj, la care pot participa atât scenarişti profesionişti, cât şi amatori.

Accesul la festival se va face pe baza unui bilet la filme şi gratuit la ateliere şi la celelalte evenimente. Costul unui bilet este de 6 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi.

Prima zi a festivalului va prilejui copiilor o înâlnire la Muzeul Ţăranului Român cu Magicianul (actorul Marian Râlea), care va fi maestrul de ceremonii la vernisajul expozitiei de fotografie "Copilării de modă nouă" şi la lansarea volumului de poezii pentru cei mici "Cartea lui Moş Oposum pentru Pisicile Poznaşe" de T.S. Eliot, apărută la Humanitas.

Festivalul KinOdiseea este organizat de către Asociaţia Culturală Script şi Metropolis Film, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1 şi îşi propune educarea copiilor prin film şi revitalizarea filmului autohton pentru copii.

×
Subiecte în articol: arte