x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Romani in Scary Movie

Romani in Scary Movie

de Cristina Bazavan    |    15 Iul 2006   •   00:00
JURNAL DE CINEFIL
Pentru cei care n-au vazut niciodata "Scary Movie", e bine de stiut ca filmul care a ajuns la seria numarul 4 e o constructie parodica dupa secvente celebre din pelicule cu succes la boxoffice, necontand foarte tare actiunea rezultata din amestecul acestor secvente.
Americanii stiu sa faca filme din orice, inclusiv din propriile filme, iar aceasta este o lectie pe care ar trebui sa o invete si scenaristii aproape inexistenti in Romania.
Spre exemplu, ar putea sa se uite la CNN si sa afle cam cum este vazuta tara lor, iar compatriotii pe care i-ar putea vedea acolo ar putea fi punctul de plecare pentru niste filme mult mai tari decat "Scary Movie". Ar avea toate ingredientele retetelor de succes: dragoste, jafuri, suspans, intrigi, bombe, atentate.
Suspans & bombe. New Yorkul intra in trepidatii. O bomba in mijlocul Manhattanului doboara o intreaga cladire, iar americanii se gandesc la un nou 11 septembrie. E insa doar un roman care nu vrea sa imparta, la divort, casa cu sotia si o arunca in aer cu tot cu locatarii care ii plateau lunar chiria enorma. Si vine din locul ala unde acum cateva zile un terorist mergea in slapi la incarcat butelii.

Dragoste. O tanara se paruieste cu alta pentru un regizor care are succes la Hollywood. E suparata ca a gasit-o pe cealalta in patul regizorului la care ravneste pe drumul catre cateva premii de actorie. Romania e pe prima pagina a ziarelor si devine stire la categoria divertisment la CNN, caci domnisoara din patul regizorului e un manechin care a castigat la Bucuresti Premiul Elite.

Tot dragoste. Unul dintre cei mai indragiti actori britanici se desparte de nevasta, o producatoare la fel de celebra, pentru ca o tanara cantareata, in loc sa inregistreze un cantec cu care sa patrunda in topuri, a inregistrat o conversatie decoltata despre cu totul alte "patrunderi", pe care a trimis-o catre presa. Romania e din nou vedeta in ziare si in stirile tv, pentru ca asa-zisa cantareata e de-a noastra, chiar daca n-a cantat nimic prin Romanica.
Jaf. O banca din Spania e jefuita de un cetatean imbracat in Zorro. E roman si se distreaza cu el crainicii stirilor din lumea intreaga.
Tot jaf. O ambulanta e furata din traseu in Italia. Nu va ganditi ca un viitor tata, disperat ca ii naste sotia, a luat masina; era doar un romanas care s-a gandit ca poate sa faca bani din aparatele cu multe tuburi si beculete care se aflau in ambulanta.

Tot jaf. Administratorii Fontanta Di Trevi au interzis exercitarea traditiei aruncarii monedelor in apa cu scopul reintoarcerii in capitala Italiei, pentru ca romanii strica monumentul noaptea, cand vor sa fure banii aruncati peste zi.
Nu stiu daca sa radem sau sa plangem uitandu-ne la romanasii care ajuta sa afle si altii de tara noastra, dand cu bombe, furand, prostituandu-se sau travestindu-se in personaje legendare. Imaginati-va insa cum este sa nu fi trecut niciodata prin Romania si sa o cunosti doar din stirile de pe CNN.
Da, stiu ca mai exista si Ionesco, Eliade sau Brancusi, dar uite ca si cand ii comparam cu eroii autohtoni, ei impart gloria si topurile cu Bula. O sa ne fie rusine vreodata?

×
Subiecte în articol: arte