x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Salile de cinema, de la CNC la RADEF

Salile de cinema, de la CNC la RADEF

22 Sep 2004   •   00:00

Un numar de 115 sali si gradini de cinema au fost trecute din administrarea Centrului National al Cinematografie (CNC) in cea a Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) Romaniafilm, printr-o Hotarare de Guvern publicata recent in Monitorul Oficial, relateaza Mediafax.

NUMAI DOUA. Prin urmare, CNC ramane in administrare cu doar doua sali - Union si Eforie, in timp ce RADEF ajunge sa administreze 90% din numarul de cinematografe din tara.

Aproximativ jumatate - 50 - dintre salile ce fac obiectul noii hotarari sunt cele care au fost inchiriate unor firme private in urma licitatiei din februarie. RADEF va prelua de la CNC contractele de inchiriere ale acestora.

RADEF ajunge astfel sa administreze 328 de sali, dar in acest numar sunt incluse si cele inchiriate prin licitatie publica si altele care sunt inchise. Regia detine 90% dintre salile de cinema din Romania, dar doar 50% din piata in ceea ce priveste incasarile. RADEF a incheiat anul trecut cu pierderi de circa 14 miliarde de lei, insa in primele sase luni ale acestui an a avut un profit de aproximativ 600 de milioane de lei.

RENTABILIZARE. Soarta salilor de cinema din administrarea Regiei depinde de reorganizarea acesteia. Intentia RADEF este de a pastra circa 50 de cinematografe care sa-i aduca profit. Restul, cele "nerentabile" ar putea fi scoase la vanzare.

Dintre cele 115 de sali si gradini care si-au schimbat administratorul, 14 sunt din Bucuresti. Valoarea de inventar a salilor este cuprinsa intre 4, 6 milioane lei (Gradina de vara din Ramnicu Sarat) si 2,71 miliarde lei (Scala din Bucuresti).
×
Subiecte în articol: arte radef