x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sase personaje In cautarea unui glob de aur

Sase personaje In cautarea unui glob de aur

de Cristina Bazavan    |    23 Ian 2006   •   00:00
JURNAL DE CINEFIL
Cei mai multi se uita la ceremoniile de decernare de premii cinematografice ca sa vada ce rochite, bluzite, fustite poarta vedetele.
Pentru ca ma numar printre norocosii care au vazut de la fata locului una dintre aceste ceremonii (Oscarurile) stiu ca exista si o alta fata a monedei. Sub puterea emotiilor nominalizarilor, sub stresul aglomeratiei si al orelor in care trebuie sa stea pe un scaun, actorii au gesturi care le tradeaza personalitatea.
Iata o excursie prin personalitatile catorva vedete asa cum a reiesit din prezenta lor la Globurile de aur de anul acesta.
Sarah Jessica Parker s-a dovedit a nu fi o zana a elegantei asemeni lui Carrie din Totul despre sex. Atunci cand s-a aflat pe covorul rosu, a fost foarte preocupata de funduletul ei pe care l-a tot pipait in timp ce era intervievata de jurnalisti.
Emma Thompson este una dintre actritele pe care n-ar trebui sa le lase nimeni sa apara altfel decat in filme sau teatru. Criticii de specialitate stiu ca este un dezastru absolut: nu stie sa vorbeasca, nu stie sa se imbrace si nici nu asculta de specialisti. Asa se face ca si aparitia ei din acest an a starnit zambete ironice: o rochie roz somon care subliniaza ce a modelat gravitatia si timpul cu trupul talentatei actrite. Plus multe balbe pe scena.
Joaqin Phoenix este actorul care desi e dornic sa se inalneasca cu jurnalistii pentru interviuri, nu e in stare sa spuna lucruri interesante. Recent, in timp ce acorda un interviu revistei Time, iar reporterul a trebuit sa iasa din camera, a inregistrat pe reportofonul acestuia un mesaj pe care sa-l auda mai tarziu: "Stiu ca ti-am dat un interviu plictisitor, iarta-ma". E recunoscut pentru rigurozitatea din timpul filmarilor (din prima zi si pana in ultima se imbraca, traieste si vorbeste ca personajul pe care il interpreteaza, iar echipei ii este interzis sa-i aminteasca numele real), iar pentru rolul lui Jony Cash a castigat anul acesta un Glob. N-a fost insa capabil sa rosteasca cateva cuvinte coerente.
Geena Davis este o actrita foarte talentata care are insa o talie foarte mare. Obisnuieste sa ascunda (prin trucuri de filmare) faptul ca are o inaltime peste medie, dar atunci cand trebuie sa participe la ceremonii publice trebuie sa-si tina sotul cu cativa pasi in urma ca sa nu fie foarte evident ca este cu un cap mai inalta decat el.
S-a intamplat si anul acesta cand Geena Davis a castigat un Glob de aur pentru rolul primei femei care devine presedintele Americii, intr-un bun lobby pentru doamna Hillary Clinton care se pare ca va candida pentru presedintia SUA.
Gwyneth Paltrow e frumoasa si delicata, dar pentru cei care mai aveau nevoie de o dovada, este si o femeie foarte hotarata. A confirmat ca este insarcinata cu doar cateva zile inainte de ceremonie pentru ca sarcina era vizibila si trebuia sa urce pe scena ca sa inmaneze un premiu. Dar cand a ajuns pe covorul rosu a scrasnit din dinti si a spus: "Stim sexul copilului dar nu vrem sa-l spunem".

Cat despre filmul care a castigat cele mai multe Globuri (4 la numar) Brokeback Mountain, iata o poveste simpatica. Autoarea scenariului si a cartii care sta la baza filmului, cea care a avut ideea sa plaseze o poveste gay intr-un cadru country foarte conservator, este o doamna care s-a apucat de scris dupa ce a trecut de o jumatate de secol de viata. In scurt timp a castigat un premiu Pullitzer, iar o alta poveste Shipping News a fost ecranizata cu Kevin Spacey si Julianne Moore in rolurile principale. Annie Proulx se numeste doamna si a trecut recent de granita celor 60 de ani. Vom avea mari sanse sa o vedem la Oscaruri ca sa constatam daca aceasta bunica este extrem de nonconformista, asa cum o arata scrierile sale.
Asa ca data viitoare cand va uitati la o astfel de ceremonie, invatati sa va urmariti protagonistii. O sa fie reconfortant sa vedeti ca oricat de ambalati ar fi in haine si bijuterii stralucitoare, li se mai zaresc punctele slabe, si ca succesul e o chestiune de perseverenta si talent, nu neaparat de perfectiune.

×
Subiecte în articol: arte