x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scenariştii americani au pus capăt oficial unei greve care a durat peste trei luni

Scenariştii americani au pus capăt oficial unei greve care a durat peste trei luni

de Jurnalul National    |    13 Feb 2008   •   00:00

Scenariştii de film şi televiziune americani (WGA) s-au pronunţat, marţi, cu o majoritate zdrobitoare în favoarea încheierii unei costisitoare greve care a durat mai bine de trei luni şi care a dus la întreruperea filmărilor la mai multe lungmetraje şi seriale TV

Scenariştii de film şi televiziune americani (WGA) s-au pronunţat, marţi, cu o majoritate zdrobitoare în favoarea încheierii unei costisitoare greve care a durat mai bine de trei luni şi care a dus la întreruperea filmărilor la mai multe lungmetraje şi seriale TV, informează AFP. "Greva s-a încheiat", a declarat preşedintele filialei de pe coasta de vest a Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA), Patric Verrone, după sesiunile de votare organizate la New York şi Los Angeles. Potrivit acestuia, 92,5% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea încheierii grevei. Sesiunea de votare a fost organizată la două zile după ce reprezentanţii Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA) au aprobat noul contract încheiat cu producătorii de la Hollywood, care prevede creşteri salariale de 3% pe an. "Noi, cei din industria divertismentului, ne simţim uşuraţi şi optimişti. Putem începe din nou să muncim", au spus într-un comunicat preşedinţii marilor studiouri de la Hollywood, care fac parte din Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP).

 

Cei aproximativ 12.000 de membri ai WGA au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu AMPTP, cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia au cerut un procentaj mai mare şi din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. De cealaltă parte, AMPTP considera că aceste platforme nu sunt deocamdată rentabile. Pentru a răspunde principalelor revendicări ale scenariştilor, noul contract prevede dublarea tranşei din drepturile de autor care le revine acestora pentru filmele şi serialele vândute pe internet. Dacă producţiile sunt difuzate gratuit pe internet, scenariştii vor primi o sumă fixă de 1.200 de dolari pe an, apoi 2% din totalul veniturilor încasate de distribuitori în cel de-al treilea an.

 

Pe termen scurt, greva a avut efecte devastatoare asupra industriei americane de divertisment. Greva a afectat ceremonia Globurilor de Aur, pe 13 ianuarie, redusă la o simplă conferinţă de presă. În lipsa unor scenarii, aproximativ 60 de seriale de televiziune, precum "LOST - Naufragiaţii", "Anatomia lui Grey", "Neveste disperate" sau "24 de ore", dar şi filme cu buget mare, precum "Înger şi demon", cu Tom Hanks, "Pinkville", de Oliver Stone, şi "Shantaram", de Mira Nair, cu Johnny Depp, au fost întrerupte. Societatea pentru dezvoltare economică din Los Angeles a evaluat pierderile provocate de grevă la cifra de 2 miliarde de dolari, dintre care 1,3 miliarde au fost pierdute de reprezentanţi ai unor sectoare afiliate diverse, precum hotelieri sau şoferi de limuzine.

 

Studiourile au fost nevoite să amortizeze o parte din costuri concediind sute de persoane. Încheierea grevei a salvat in extremis gala premiilor Oscar, care va avea loc pe 24 februarie. Sid Ganis, preşedintele Academiei americane de film, care organizează prestigioasa ceremonie hollywoodiană, şi-a exprimat fericirea marţi seara. "Mă simt uşurat să văd că bărbaţii şi femeile din industria divertismentului vor începe din nou să lucreze şi sunt încântat că cea de-a 80-a ceremonie a premiilor Oscar se va desfăşura" în bune condiţii, a declarat acesta.

×
Subiecte în articol: arte