Muzeul Naţional de Artă a României şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti îi inivită pe toţi cei interesaţi la vernisajul expoziţiei “Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale”, care va avea loc în Rotonda Sălii Auditorium la 15 septembrie, ora 18:30.
Muzeul Naţional de Artă a României şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti îi inivită pe toţi cei interesaţi la vernisajul expoziţiei “Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale”, care va avea loc în Rotonda Sălii Auditorium la 15 septembrie, ora 18:30.
Expoziţia oferă şansa vizitatorilor de a face o incursiune în viaţa culturală a Romei dintre cele două războaie mondiale. Curatorul expoziţiei, Francesca Romana Morelli, a selecţionat 43 de picturi, desene şi cîteva sculpturi în bronz, majoritatea păstrate la Roma, în colecţii private sau publice, alături de care vor fi expuse şi o serie de documente sugestive ce ajută la definirea imaginii Romei din perioada interbelică.
Expoziţia este cu adevărat una antologică, realizată pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumătate a secolului al XX-lea: chipul artistului între autoportrete şi portrete, imaginea vizionară a oraşului şi corpul, cu aspectul său fizic şi cu metaforele sale. “Şcoala de la Roma” a reprezentat o stimulatoare mişcare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeţi, gravori, critici de artă şi dramaturgi. Dintre aceştia sînt prezenţi în expunere artişti precum Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello şi Ercole Drei. Artiştii şi operele prezentate publicului din România marchează în Italia trecerea de la clasicism la modernism. Elevii Şcolii de la Roma s-au manifestat ca potrivnici ai neoclasicismului şi academismului oficial al curentului “Novecento italiano” de inspiraţie fascistă. În tablourile lor, cuceririle picturii moderne sînt prelucrate într-o manieră plină de autentică poezie umană, creîndu-se astfel o amplă epopee a omului care luptă să-şi afirme valorile morale şi spirituale, dreptul la o viaţă demnă. Vehemenţa coloritului şi a desenului sau brutala incursiune în universul valorilor umane nu înseamnă neglijarea regulilor compoziţionale, pe care, cu subtilitate şi rigoare, pictorii le urmează în fiecare din operele lor.
Expoziţia a fost itinerată la Galeria Naţională de Artă de la Tirana în perioada 9 aprilie-10 mai 2008, la Institutul Italian de Cultură de la Belgrad între 17 mai şi 17 iunie 2008 şi la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Rijeka între 1 iulie şi 20 august 2008. La numai un an de la expoziţia “Arta abstractă italiană 1910-1960”, în care au fost reunite opere de pictură, sculptură şi grafică semnate de cei mai importanţi artişti italieni ai secolului al XX-lea, Muzeul Naţional de Artă al României oferă publicului iubitor de artă creaţiile celor mai reprezentativi plasticieni din cadrul grupării “Şcoala de la Roma”, completînd astfel imaginea artei italiene din prima jumătate a aceluiaşi secol. Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 octombrie.
Citește pe Antena3.ro