x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Secrete de familie

Secrete de familie

de Cristina Bazavan    |    22 Feb 2006   •   00:00
JURNAL DE CINEFIL
Pentru ca odata dezvaluite capteaza atentia maxima, secretele au fost intotdeauna succese de piata, adica au vandut bine. Si nu ma refer aici la matusile Tamara.

Asa ca un film, care are drept titlu Secrete de familie, ii are in rolurile principale pe Kevin Costner si Jennifer Aniston, si lasa sa se inteleaga ca pleaca de la o poveste reala, va aduce multi spectatori in salile de cinematograf.

Filmul este povestea unei tinere care descopera ca mama si bunica ei au avut acelasi iubit si ca povestea lor a fost spusa in The Graduate, pelicula care l-a avut pe Dustin Hoffman in rolul principal.

N-am sa va dezvalui multe despre film, pentru ca vreau sa folosesc acest prilej ca sa va spun cateva secrete a doua celebritati, secrete care i-au socat pe membrii familiilor implicate, comparabil la fel cu tanara din filmul de la care am plecat astazi.

Scriitoarea franceza Simone de Beauvoir l-a iubit ani indelungati pe Jean Paul Sartre si au cladit impreuna o relatie bazata nu doar pe incredere, gustul rafinat pentru experienta literara, ci si pe gustul pentru experientele erotice. Multa vreme s-a vorbit despre infidelitatile lui Sartre - experimente ale libertatii, acceptate si stiute de Simone chiar prin relatarea propriului sot. Insa cand Simone publica romanul "Al doilea sex", lumea incepe sa spuna ca tanara scriitoare ar fi experimentat si iubirea de tip lesbian, in numele libertatii pentru care milita. Femeia are insa abilitatea de a pastra secreta viata sa amoroasa din interiorul si exteriorul casatoriei. Dar cum nici un secret nu ramane multa vreme nestiut, iar lumea moderna stie sa scoata bani frumosi din secrete, in anul 1990 au fost publicate corespondenta lui Beauvoir catre Sartre si jurnalul scriitoarei. Sapte ani mai tarziu o editura franceza publica si corespondenta adresata de scriitoare americanului Nelson Algren, cu care a avut o relatie sentimentala de scurta durata. Ce rezulta de aici? Povestiri despre Olga, iubita scriitoarei care nu-i ameninta relatia cu Sartre, dar si aventurile cu Pierre Guille, bunul si vechiul prieten al sotului ei. (Va puteti delecta cu amanuntele indecente ale vietii celor doi in cartea Simone de Beauvoir & Jean Paul Sartre) (Walter van Rosum, Ed. Paralela 45 2003).

Mai aproape de noi, un domn cu o notorietate mai mare decat doamna Beauvoir, desi cu o cariera nu la fel de importanta, s-a trezit citindu-si secretele pe prima pagina a tuturor ziarelor. Domnul se numeste Tom Cruise si la mai putin de sase luni de la anuntul relatiei cu mai tanara Katie Holmes a citit in ziare o lista cu opt doamne, care ar fi fost eligibile pentru a-i fi partenere. S-a dovedit ca lista era reala, fusese facuta de actor impreuna cu sora sa si ca Tom isi cauta de ceva vreme o iubita care sa-l aduca din nou in fata presei. Apropiatii lui au spus ca lista a fost "scapata" catre presa de un reprezentant al companiei care il reprezentase pana atunci si la care renuntase pentru a-i da o slujba surorii sale. Katie a strans din dinti, a semnat contractul care o obliga (cum a obligat-o si pe Nicole Kidman) sa nu acorde nici un interviu fara sa mentioneze si numele lui Cruise si si-a facut calculele ca acest incident va fi uitat curand. Insa celebritatea dobandita ii va aduce mult mai multe beneficii. Acum se zvoneste ca aceasta intamplare va fi transformata intr-un film, iar asta va insemna si mai multa publicitate pentru cei doi.

Pana atunci insa, revistele de scandal vor cauta secrete din viata lor de familie, urmarindu-i pas cu pas. Dar cum traim intr-o epoca in care nimeni nu mai are timp sa citeasca biografii si prefera sa se uite la poze, parozzi vor face cei mai multi bani.

Doar ca putini se vor gandi ca si numele de paparazzo vine tot dintr-un film: La dolce vita al lui Fellini. Tot asa cum foarte putini vor sti sa guste dialogurile in contradictoriu dintre Costner si Aniston in filmul Secrete de familie, dialoguri in care sunt citate replici din filmele celebre ale anilor ’70-’80.
×
Subiecte în articol: arte secrete