x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Stonehenge: premieră mondială

Stonehenge: premieră mondială

de Raluca Grintescu    |    30 Mai 2008   •   00:00
Stonehenge: premieră mondială

Narat de Donald Sutherland, documentarul “Stonehenge”, o premieră internaţională ce dezvăluie noi dovezi despre oraşul pierdut din apropierea misteriosului monument preistoric, va fi difuzat în premieră de National Geographic Channel, pe 1 iunie, de la 22:00



Narat de Donald Sutherland, documentarul “Stonehenge”, o premieră internaţională ce dezvăluie noi dovezi despre oraşul pierdut din apropierea misteriosului monument preistoric, va fi difuzat în premieră de National Geographic Channel, pe 1 iunie, de la 22:00. Stonehenge este unul dintre cele mai misterioase situri preistorice cunoscute.


DOVEZI. Vreme de secole, scopul construirii acestui aşezămînt a provocat numeroase speculaţii, fiind asociat cu numeroase personaje, de la vrăjitorul regelui Arthur, Merlin, la druizi şi pînă la zeul Soarelui, Apollo. Învăluit în mister timp de peste 4.500 de ani, semnificaţia monumentului pare a fi fost descifrată de un arheolog. “Stonehenge” examinează teoria revoluţionară a arheologului britanic Mike Parker Pearson care susţine că străvechiul monument se găsea în centrul unuia dintre cele mai mari complexuri religioase preistorice din lume. Echipa lui găseşte dovezi surprinzătoare care sprijină o nouă viziune despre Stonehenge şi despre cei ce l-au construit.


MISTER. La doar cîţiva kilometri de Stonehenge, echipa descoperă primele dovezi ale existenţei unei aşezări vechi de 4.500 de ani. Avînd cel puţin 300 de case, aceasta este cea mai mare aşezare din Epoca de Piatră găsită în nordul Europei. În centru se află rămăşiţele unui alt misterios cerc. Astăzi, excavările şi datarea cu carbon radioactiv au scos la iveală faptul că acest monument uitat era, de fapt, o replică aproximativă din lemn a lui Stonehenge, ambele cercuri existînd în aceeaşi perioadă. Îmbinînd descoperirile senzaţionale, imaginile generate pe computer şi reconstituirile spectaculoase de înaltă calitate, documentarul Stonehenge vă va purta în lumea preistorică a celebrului monument, oferind noi dezvăluiri senzaţionale despre cel mai mare mister arheologic al lumii.



×
Subiecte în articol: arte stonehenge