x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Terorism in Rusia

Terorism in Rusia

de Viorica Vinciu    |    04 Aug 2005   •   00:00
Terorism in Rusia

Un documentar de zile mari, extrem de dur, va fi difuzat de Antena 3 in fiecare zi de vineri, timp de patru saptamani.

Vineri seara, la ora 22:10, Antena 3 va difuza primul episod al seriei "Terorism in Rusia" ("Ordinary Terrorism"), un documentar produs de televiziunea Ostankino in colaborare cu Agentia de Presa Novosti. Structurat in patru parti, documentarul prezinta cele mai importante atacuri ale gruparilor teroriste cecene pe teritoriul Rusiei.

Primul episod trateaza succint istoria miscarii teroriste cecene si se bazeaza pe filmari-unicat, realizate chiar de separatisti drept marturie pentru superiorii lor sau pentru finantatorii lor externi. Ascensiunea temutului Djohar Dudaiev, strategiile utilizate, sursele de inarmare sau de finantare sunt doar cateva dintre subiectele prezentate in prima parte a documentarului. Alaturi de executiile sau "corectiile" aplicate prizonierilor rusi, imaginile compun imaginea terifianta a "razboiului de purificare" initiat in Rusia de ultrareligiosii musulmani.

EPISOADE. Actiuni teroriste. Celelalte trei episoade se concentreaza punctual asupra celor mai importante actiuni teroriste cecene. In iunie 1995, cecenii au ocupat oraselul Budyonovsk, din nordul Muntilor Caucaz. Istoricii considera acest moment drept primul atac terorist major pe teritoriul Rusiei. Cei aproape 1.000 de locuitori luati ostatici de catre teroristi au fost utilizati ca un scut viu in timpul negocierilor cu autoritatile federale. In ianuarie 1996, un scenariu similar a fost pus in aplicare intr-un spital din Kizlyar si in satul Pervomaiskoe. "Terorism in Rusia" cuprinde marturii ale comandantilor unitatilor speciale care au luat parte la actiunile de eliberare a civililor.

In fine, cel de-al patrulea episod reface filmul dramei de la Nord-Est, cand 40 de separatisti ceceni au luat ostatici 1.000 de persoane in incinta Teatrului Dubrovka, in centrul Moscovei, la 23 octombrie 2003. Comandantii echipajelor "Alfa" care au participat la criza moscovita vorbesc despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat in sala teatrului.

INTERZIS SUB 16 ANI
Documentarul in patru parti este catalogat drept deosebit de dur, pentru ca apar faze ale unor executii, decapitari sau numai ale unor "corectii" corporale. Din acest motiv, Antena 3 va difuza documentarul intr-un regim special, cu ratingul "interzis celor sub 16 ani". Episoadele vor fi difuzate in fiecare zi de vineri din luna august, de la ora 22:10.
×
Subiecte în articol: arte