10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții
Viața este scurtă și este important să prețuiești fiecare zi. O mentalitate pozitivă, menită să elimine gândurile sumbre, care ne împovărează existența, ne va ajuta să avem o perspectivă nouă asupra vieții și ne va purifica atât sufletește, cât și spiritual. Cărțile Zen ne deschid și ele o perspectivă.
O astfel de filosofie, simplă, dar mult mai înțeleaptă asupra vieții, care te ajuta să trăiești fiecare zi a vieții tale la potențialul ei maxim, este practica meditației Zen, adoptată, în general, de budhiști.
Meditația s-a dovedit că marește nivelul de dopamină și serotonină (substanțele care ne fac să ne simțim bine) și scade cortizolul (o substanță generată de stres) din creier. Prin practicarea acesteia, îți poți educa mintea și corpul pentru a te duce înapoi în starea ta mentala naturală.
Zen nu este un sistem terapeutic în sensul occidental al termenului. Dar finalitatea lui este identificarea și dizolvarea suferinței existențiale. În acest sens, Zen are în comun cu psihoterapia occidentală obiectivul de a ajuta ființele să sufere mai puțin.
Practica meditației Zen, numită Zazen, are o enormă putere de transformare, nu doar spirituală, ci și corporală, mentală și emoțională. O conștiință trează este cea capabilă de a stabili relații între cauze și efecte. Înțelegerea acestor relații este cheia responsabilității. În meditația Zen experimentăm clar influența pe care o au gândurile noastre și atitudinile emoționale asupra corpului și viceversa. Ne dăm seama că există gânduri care pot să doară fizic.
Toate ființele își doresc fericirea și o stare de bine. Există în noi înșine o anumită înțelepciune înnăscută care ne împinge către fericire, dar această înțelepciune este adormită în străfundurile conștiinței. Zen este o cale către o viață mai senină.
Nu trebuie să fi budhist sau să îmbrățișezi alt crez religios decât cel în care te-ai născut, trebuie doar să îți deschizi mintea și inima. Iată care sunt principiile de bază ale acestei doctrine.
1. Zâmbește și ajută-i pe ceilalți!
În ceea ce-i privește pe călugării ZEN, aceștia își petrec o mare parte din zi, ajutându-i pe ceilalați călugări din mănăstire sau pe oamenii aflați în afara mănăstirii. În ceea ce ne privește pe noi zâmbind și fiind buni cu ceilalți, ne putem îmbunătăți considerabil viața.
2. Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie!
.........................

Ştiri din .ro
Universul magic al pictorului suprarealist Victor Brauner, onorat de Muzeul de Artă Modernă din Paris

Unirea Principatelor Române sărbătorită în Filialele BMB
„Jurnal de introspecţie V”, expoziţie inedită găzduită de Artoteca Bibliotecii Metropolitane Bucureşti
După 3 luni de întrerupere, redeschiderea stagiunii TNB, o necesitate vitală!
Ziua Unirii Principatelor Române. Italia și Unirea Principatelor
BRUXELLES. Diplomație publică și culturală de vârf la Colegiul Europei

Un tablou de Botticelli, scos la licitație cu un preț de pornire de 80 de milioane de dolari
Lecturi de suflet de la Editura Litera

În siguranță, online, la Teatrul Dramaturgilor Români
Genialul regizor David Lynch, la 75 de ani: între filme-cult și meditația transcedentală

Covidul desenat de o româncă, apreciat în Turcia

In memoriam Luminiţa Constantinescu, la TVR
Rocanotherworld Winter Edition – spiritul de festival se simte de acasă, timp de 5 zile

De Ziua Unirii Principatelor Române, Muzeul Municipiului București se vizitează gratuit
Victoria prozatorului realist asupra romancierului politic
