x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți care au devenit filme și seriale de succes

Cărți care au devenit filme și seriale de succes

de Maria Coman    |    09 Aug 2022   •   06:30
Cărți care au devenit filme și seriale de succes

Cele mai multe dintre serialele și filmele care ne captivează au fost făcute pe baza unor cărți. Printre ultimele apariții de la noi se numără Frânturi din ea, spre exemplu, o carte care a dus la realizarea serialului Pieces of Her, pe care îl găsiți pe Netflix.

Andrea știe totul despre mama ei, Laura. Știe că aceasta și-a petrecut mai toată viața în Belle Isle, un orășel de la malul mării unde pare că nu se întâmplă nimic niciodată; știe că femeia, care lucrează ca logoped, nu și-a dorit altceva decât să ducă o viață liniștită ca stâlp al micii sale comunități; știe că Laura nu are niciun secret. Pentru că ne cunoaștem cu toții mamele, nu-i așa? Lucrurile se schimbă însă atunci când, în timpul unei ieșiri la mall, are loc un atac deosebit de sângeros. În acel moment, Andrea descoperă cu surprindere o latură complet diferită a Laurei. Pentru că se dovedește că, înainte ca Laura să devină Laura, aceasta a fost… altcineva. De aproape treizeci de ani, femeia își ascunde adevărata identitate, nutrind în van speranța că nimeni nu o va găsi vreodată. Acum însă a fost dată în vileag și nimic nu va mai fi la fel.

Poliția vrea răspunsuri, iar nevinovăția Laurei este pusă la îndoială. Din nefericire, femeia nu vrea să stea de vorbă cu nimeni, nici măcar cu propria fiică. Astfel, Andrea pornește într-o călătorie disperată pentru a afla adevărul, dar și a-și salva viața, urmând frânturile de informații lăsate cu zgârcenie de mama ei. Totuși, va trebui să se miște repede, altminteri s-ar putea să nu mai existe niciun viitor pentru ele două.

            Menajera La 28 de ani, visurile lui Stephanie Land de a se înscrie la universitate și a deveni scriitoare s-au năruit repede, după ce o iubire de-o vară s-a transformat într-o sarcină neprevăzută. Nevoită să iasă din relația abuzivă, în scurt timp se trezește singură, cu un copil, lucrând ca menajeră pentru a se putea întreține. „Menajera” ne prezintă cu duritate și măiestrie anii pe care Stephanie i-a petrecut în slujba celor înstăriți, trăind ca o „fantomă anonimă” care împărtășea în tăcere reușitele, tragediile și cele mai ascunse secrete ale clienților ei. Mânată de dorința unui trai mai bun pentru ea și fiica ei, a lucrat ca menajeră ziua și a urmat cursuri la seral, scriind neîntrerupt în timp ce se zbătea să obțină o diplomă de facultate. Ea ne spune povești adevărate care au fost până acum ignorate: cum poți trăi din ajutoare sociale, cum birocrații aroganți au umilit-o chiar și pentru modestele ajutoare de care a beneficiat.

            Unul dintre filmele despre care s-a vorbit mult la începutul acestui an, În ghearele câinilor, este și el bazat pe o carte. Situat în decorul întinderilor vaste din Vestul Statelor Unite, În ghearele câinilor este o poveste uimitoare despre tirania domestică, masculinitatea brutală și despre sfidarea cutremurătoare, spusă de una dintre cele mai puternice și distinctive voci din literatura americană. O dramă despre doi frați – unul, atrăgător, dar crud și celălalt, blând și liniștit – și despre o femeie și fiul ei, a căror sosire în ferma de vite a celor doi spulberă o pace deja tensionată. De la primul paragraf șocant până la ultimul cuvânt al romanului, cititorul este fascinat de stilul lui Thomas Savage, precum și de cruzimea și înflăcărarea personajelor sale.

            Așteptându-i pe barbari a rămas în conștiința publică ca unul dintre romanele majore ale lui J.M. Coetzee,  ecranizat în 2020 cu Johnny Depp, Mark Rylance și Robert Pattinson.  Romanul a fost inclus de Penguin Books în prestigioasa serie „Great Books of the 20th Century“. Slujitor devotat al Imperiului, magistratul vegetează într-un oraș de frontieră, dincolo de ale cărui ziduri de apărare se întinde deșertul. Amenințarea surdă a unei invazii barbare plutește mereu în aer. Numai că psihoza și frica sunt de fapt armele prin care Imperiul își convinge supușii să accepte sau chiar să comită atrocități ce depășesc definiția barbariei.

            Aleea cu licurici În vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimi­rea ei, „cea mai grozavă fată din lume“ se mută pe aceeași stradă și vrea să-i fie prietenă. Tully Hart pare să aibă totul: frumusețe, inteligență, ambiție. La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnu­ită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență; Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar până la sfârșitul verii devin de nedespărțit. Timp de treizeci de ani, Tully și Kate se sprijină una pe alta, trecând printr-o mulțime de evenimente și stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente. Și cred că au supraviețuit tuturor încercărilor vieții – până când un singur act de trădare le va despărți… și le va supune curajul și prietenia unui test final.

×