x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți de luat în vacanță 

Cărți de luat în vacanță 

de Maria Coman    |    14 Iun 2023   •   05:45
Cărți de luat în vacanță 

Creatorul de feţe Din clipa în care primul foc de mitralieră a răsunat pe frontul de vest, un lucru a fost clar: tehnologia militară a omenirii depășise cu mult capabilitățile sale medicale. Nenumărate trupuri au fost zdrobite, sfârtecate, ciopârțite și gazate.

Primul Război Mondial a luat milioane de vieți și a lăsat în urmă milioane de răniți și de soldați desfigurați. Însă în mijlocul acestei situații brutale au fost și oameni care s-au străduit să le aline suferința. Această carte spune povestea extraordinară a uimitorului Harold Gillies, un chirurg plastician inovator, care și-a dedicat viața reconstrucției fețelor arse și mutilate ale soldaților răniți aflați în grija sa.

 

Gillies, un neozeelandez educat la Cambridge, a devenit interesat de chirurgia plastică, un domeniu aflat în curs de dezvoltare la momentul respectiv, după ce a întâlnit epave umane pe front. După ce s-a întors în Marea Britanie, a înființat unul dintre primele spitale din lume dedicate exclusiv reconstrucției faciale. Acolo, Gillies a adunat un grup unic de specialiști, a căror sarcină era să reconstruiască ceea ce fusese smuls, să recreeze ceea ce fusese distrus. Într-o perioadă în care pierderea unui membru făcea dintr-un soldat un erou, dar pierderea feței îl transforma într-un monstru pentru o societate în mare parte intolerantă la desfigurare, Gillies a refăcut nu doar fețele răniților, ci și spiritele acestora.

 

Creatorul de fețe vorbește despre inovațiile chirurgicale ingenioase ale lui Gillies și despre poveștile dramatice ale soldaților ale căror vieți au fost distruse și reparate. Rezultatul este o relatare vie a modului în care medicina poate fi o artă și a ceea ce pot realiza curajul și imaginația în prezența ororii implacabile.

 

Misterul Mussolini Figurând în topurile celor mai bune cărți din 2021 ale revistelor Lire și Le Point și înregistrând vânzări-record imediat după publicare, biografia lui Mussolini semnată de Maurizio Serra a fost salutată de critici ca un eveniment istoric și literar.

Om și lider politic extrem de complex, plin de contradicții, căutându-și modele în personaje celebre precum Napoleon sau Caesar, înainte de a fi fascinat de Hitler, il Duce poate da imaginea unui actor tragic în sensul nietzschean al termenului, dar și a unui revoluționar ratat. Cu toate acestea, și-a modernizat țara și a fascinat Europa înainte de a se prăbuși în tumultul și ostilitățile unui război civil care a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial. O carte remarcabilă, menită să arunce o lumină nouă asupra unui personaj controversat al istoriei.

 

Mesagerul stelar Printr-o perspectivă cosmică asupra civilizației pe Pământ, Neil deGrasse Tyson pune într-o lumină nouă liniile de falie cruciale ale timpului nostru - război, politică, religie, adevăr, frumusețe, gen și rasă - reușind totodată să intensifice sentimentul profund al unității lumii. Într-o perioadă în care opiniile noastre politice și culturale par a fi mai polarizate ca oricând, Tyson oferă antidotul necesar pentru multe dintre lucrurile care ne despart, pledând cu pasiune pentru cele două componente îngemănate ale iluminării - perspectiva cosmică și raționalitatea științei. După o analiză profundă asupra modului în care știința vede lumea și asupra planetei Pământ, creierul uman are capacitatea de a reseta și a recalibra prioritățile vieții, modelându-ne, în consecință, acțiunile și capacitatea de reacție. Nicio perspectivă asupra culturii, societății sau civilizației nu rămâne neatinsă. Cu un condei precis și clar, Mesagerul stelar ne îndrumă să descoperim lumea altfel. De la aspecte legate de rezolvarea conflictelor globale până la îndemnuri de a aprecia viața la adevărata ei valoare, Tyson dezvăluie, cu căldură și elocvență, o serie de adevăruri mărețe și frumoase, valabile pentru noi toți - informați și iluminați de cunoașterea locului nostru în univers.

 

Lebăda neagră Cum luăm decizii în condiții de incertitudine? De ce ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le cunoaștem și ignorăm evenimentele improbabile, dar reale, cum ar fi existența lebedelor negre, care ar putea să ne schimbe perspectiva asupra oportunităților de care dispunem? Până să descopere Australia, Lumea Veche nu s-a îndoit vreodată că toate lebedele sunt albe. O singură pasăre neagră a zdruncinat convingerea milenară și a demonstrat fragilitatea cunoașterii empirice. Astfel, lebăda neagră a devenit exemplul sugestiv pentru un eveniment foarte puțin probabil. Acest tip de eveniment are trei însușiri principale: raritatea, impactul extrem și invocarea unor explicații ulterioare elocvente de tip cauză-efect. Lebedele negre sunt ascunse vederii, obturate de o multitudine de teorii iraționale și prejudecăți. În plus, sunt inconsecvente și dificil de prezis. Cu toate acestea, au avut un rol decisiv în modelarea tehnologiei, științei, afacerilor și culturii. După ce ne demonstrează că evenimentele neașteptate sunt o parte importantă a vieții noastre, Taleb ne învață cum să beneficiem de pe urma lor și ne arată cum să devenim experți în a prevedea imprevizibilul.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi vacanta