x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele mai bune 4 romane ale secolului al XIX-lea

Cele mai bune 4 romane ale secolului al XIX-lea

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2024   •   18:30
Cele mai bune 4 romane ale secolului al XIX-lea
Sursa foto: Hepta

Dintre toate romanele scrise în secolul al XIX-lea, patru au rămas în istorie.

1. Mândrie și Prejudecată, de Jane Austen

Cartea a apărut în anul 1813 și este unul dintre cele mai cunoscute romane în limba engleză. Jane Austen și-a numit creația copilul  iubit. Eroina se numește Elizabeth Bennet iar narațiunea prezintă confruntarea romantică dintre aceasta și pretendentul său, Mr. Darcy.

2. Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Este povestea unei tinere orfane care crește în casa une mătuși rele. Copilăria nefericită o determină să fie independentă. Se angajează guvernantă la fiul lui Mr. Rochester, un bărbat distant și misterios de care fata se îndrăgostelte. Ea descoperă treptat secretul acelei familii, care o pune în fața unei alegeri. 

3. Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde

Un tânăr își vinde sufletul pentru tinerețe și frumusețe veșnică. O carte despre rezultatele răului și desfrânării. Combină elemente  de roman gotic de groază și ficțiune decadentă franceză. Dorian Grey trăiește o viață plină de crime și senzualitate, în timp ce  trupul tău rămâne tânăr și puternic. Însă, pe zi ce trece, sufletul se adâncește în rău. 

4. La răscruce de vânturi, de Emily Bronte

Subiectul central al romanului este iubirea plină de pasiune dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff. Acțiunea se desfășoară în mlaștinile Yorkshire. Cartea a apărut în 1847. Impactul poveștii asupra cititorului este puternic și tragic, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: cărţi secol 19 jane austen Oscar Wilde