Am cunoscut-o pe poeta şi jurnalista Clara Mărgineanu în urmă cu 6 ani, la început de ianuarie, când, pornind pe urmele „năbădăiosului” Zavaidoc pentru a-i aduce în atenţie adevărata şi fabuloasa poveste într-o Ediţie de Colecţie a Jurnalului Naţional, avea să-mi vorbească despre felul în care, la rându-i, cu un an înainte, realizase la TVR Cultural un documentar – premiat de Uniunea Cineaştilor- despre rapsodul care făcea geamurile să zbârnâie prin forţa glasului său. De atunci, destinul ne-a adus, din când în când, laolaltă, spre a împărtăşi din frumuseţea meseriei de gazetar, cu faţetele ei multiple care ţi se deschid, zi după zi, aşa cum o floare îşi desface petalele catifelate pentru a descreţi frunţile oamenilor…
Am primit cu bucurie invitaţia de a participa la lansarea cărţii „Destine cu har” pe care am răsfoit-o cu emoţie înainte de a fi prezentată publicului. Am ţinut în palme chintesenţa unor meniri blagoslovite care se lasă descoperite cititorului aşa cum, cu măiestrie scriitoricească, le-a conturat Clara Mărgineanu pe bună dreptate „repere ale salvării şi ale mărturisirii prin credinţă”. Şi nu numai, fiindcă, între „Destine (le) cu har” aflăm şi „poveşti de dragoste, de viaţă şi de moarte” şi”întâmplări cu rost” ale unor „oameni lumină”. Clara Mărgineanu, un om atins la rându-i de-o pană îngerească, ne propune să nu trecem nepăsători prin viaţă, doborâţi de poveri cotidiene, ci să luăm aminte „Destine (le) cu har” ale celor care au avut, au şi vor avea multe de spus, prin arta lor, prin binecuvântarea primită prin graţia divină. „Cartea de faţă, alcătuită în timp, şi găzduită, sub chipul unor articole de sine stătăroare, de reviste şi suplimente culturale, dă notă întâi despre parcursul intelectual al autoarei, despre căutările făcute şi despre maniera de a fi readuse aceste figuri dinaintea celor de astăzi, pentru că, aşa cum bine ştim, interpretarea este cea care dă tonul unei biografii. (…) Clara Mărgineanu alege din multitudinea de personalităţi ale istoriei culturale de ieri şi de astăzi un mănunchi de figuri pregnante, pe care alege să le prezinte nu prin prisma rece a unui cercetător, ci mai cu seamă, cu înţelegere, cu afecţiune. Filtrează prin propriul sine, punându-se – nemărturisit – în locul personajelor cărţii sale.”, explică Alexandru Turcu în argumentul din volumul amintit.
Aşadar, la 27 ianuarie, ora 18:00, la Clubul Spice, din Calea Victoriei, nr 19, Clara Mărgineanu va lansa volumul „Destine cu har”, cu pledoarii pentru reportajul literar, valori şi normalitate, precum şi câteva momente artistice memorabile avându-i protagonişti pe Ioan Gyuri Pascu, Ovidiu Mihăilescu şi Trupa Joi, Vasile Mardare, Ştefania Iacob, Maria Gheorghiu, Tatiana şi Marius Ojog, Eugen Avram, Mihai Napu Band.