x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte EDITURA TRITONIC/Cei de la cârmă!

EDITURA TRITONIC/Cei de la cârmă!

de Sebastian S. Eduard    |    11 Ian 2009   •   00:00
EDITURA TRITONIC/Cei de la cârmă!

Ştiţi cu ce se ocupă psihologia politică? Păi, să zicem că e ştiinţa care ne ajută să-i înţelegem mai bine pe politicieni. Pascal de Sutter face un tur de forţă şi, să recunoaştem, ne cam pune pe gânduri.



De aproape jumătate de secol, o disciplină, născută în Statele Unite, studiază personalitatea celor care ne guvernează: psihologia politică. În sânul CIA, în culisele negocierilor internaţionale, şi în echipele preşedinţilor, "profileri politici" urmăresc prin lupă acţiunile liderilor noştri. Le disecă discursurile, le analizează meandrele gesturilor, interoghează colaboratorii şi analizează toate aceste informaţii. Pascal de Sutter le iese în întâmpinare (lui Jerry Post, Aubrey Immelman, David Winter), pentru că interoghează totodată şi marii experţi mondiali în psihologie (Antonio Damasio, Paul Ekman). Această carte este prima operă franceză consacrată psihologiei politice. Pascal de Sutter relevă, de asemenea, profilul psihologic al lui N. Sarkozy, profil realizat împreună cu o echipă de experţi internaţionali.

"Cartea lui Pascal de Sutter", spune Bogdan Teodorescu, "analizează in extenso teza «nebuniei» liderului şi o demontează folosindu-se de exemple celebre şi de vocile unor experţi redutabili în psihopatologie, în etnopsihologie, în sexologie, în psihologie politică şi în neurologie. Concluzia sa, remarcabilă prin acuitate şi prin curaj, este «nebunia la un om politic este cam ca tuberculoza pentru mineri în epoca lui Zola, o boală profesională, un risc greu de evitat». Altfel spus, noi nu trimitem «nebuni» în fruntea guvernelor, ci oameni normali. Presiunea de acolo îi transformă în persoane cu atitudini, comportamente şi acţiuni publice încadrabile uneori în zona bolilor de nervi".

×
Subiecte în articol: carte