x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Iadul războiului

Iadul războiului

de Sebastian S. Eduard    |    07 Iun 2009   •   00:00
Iadul războiului

Nu, nu este vorba despre celebrul actor american. Din păcate sau din fericire. Pentru că vorbim despre un celebru roman, multipremiat, tradus în 30 de limbi.



Romanul de debut al artistului canadian de origine libaneză Rawi Hage a intrat în for­ţă în lumea editorială inter­na­ţi­o­na­lă, fiind aclamat de critici. Cine­ma­tografic, abrupt, halucinant, dar inundat de un lirism intens, el vorbeşte despre prietenie, trădare şi familie, despre o lume în care violenţa şi haosul fac legea.

Într-un Beirut sfârtecat de răz­boi se leagă şi dezleagă prietenii. Explodează bombe, se năruie case. Se confruntă miliţii rivale. Se face dragoste. Se goneşte dement pe motociclete. Se fură la cazinou şi se joacă ruleta rusească. Se scrie istorie. Se rescriu destine.

Tradus în 30 de limbi, roma­nul a fost distins cu McAuslan First Book Prize, Paragraphe Hugh MacIennan Prize for Fiction şi Prix des Libraires du Quebec şi nominalizat la alte patru importante pre­mii. Autorul, Rawi Hage, s-a năs­cut în 1964 la Beirut, unde a trăit timp de nouă ani experienţa războiului civil. A imigrat în SUA în 1982, iar după zece ani s-a mu­tat în Canada, unde a studiat ar­te­le plastice. Este un scriitor laureat al multor premii, artist fotograf, curator şi comentator politic.

×
Subiecte în articol: carte