x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Îngeri decăzuţi

Îngeri decăzuţi

de George Arion    |    31 Mai 2009   •   00:00
Îngeri decăzuţi

Los Angeles. Oraşul îngerilor. Hollywood, vedete de cinema, afaceri înfloritoare, lume lipsită de griji şi distracţii. Un decor fabulos. Aceasta e însă numai faţada. Dincolo de cortina strălucitoare pe care o admiră neştiutorii se desfăşoară o existenţă sordidă şi violentă.


4928-92983-scancopy.jpgPuţini au întocmit un rechizitoriu mai vehement la adresa acestui oraş decât James Ellroy. E drept, acţiunea romanului său "L.A. Confidential" este plasată în anii '50. Cu siguranţă, realitatea nu mai este aceeaşi ca atunci. Fiindcă azi nu se mai succed cu viteză ameţitoare jafuri, înşelăciuni, crime, ca în naraţiunea acestui autor cu o viziune amară asupra vieţii.

Relatarea sa cinematografică, în secvenţe pline de tensiune, este pur şi simplu terifiantă. Personajele sale sunt ucigaşi cu sânge rece, prostituate, proxeneţi, toxicomani, afacerişti fără scrupule, cămătari, proprietari de săli de jocuri, distribuitori de poze deocheate, lesbiene, homosexuali, nimfomane, satiri, politicieni vânduţi Mafiei. Nici înalta societate nu scapă de şfichiul necruţător al scriitorului, unii dintre cei descrişi în cuvinte vitriolante fiind personalităţi ştiute de lumea întreagă. O faună pestriţă şi însetată de profituri cât mai mari, toţi având conexiuni unii cu alţii, amici la câştig şi fiare când ratează o lovitură.

PEGRA SOCIETĂŢII
În mod normal, LAPD le urmăreşte activitatea şi încearcă să le stopeze fărădelegile. Îi filează îndeaproape, apelează la turnători pentru a le afla orice mişcare, îi arestează sau chiar îi ucid atunci când încearcă să se sustragă investigaţiilor. Unii dintre oamenii în uniformă nu mai au răbdare să-i defere justiţiei, să-i vadă în faţa Marelui juriu, pentru ca apoi să-i privească din spatele unui geam cum îşi dau sfârşitul în camera de gazare de la San Quentin.

Ei preferă să împartă singuri dreptatea, bat deţinuţi sau chiar împuşcă deliberat infractori, sub pretextul împotrivirii la arestare. Iar, într-un oraş terorizat şi exasperat de atâtea orori, oficialităţile închid ochii la astfel de acte samavolnice.

Dar nici măcar toţi poliţiştii nu sunt curaţi ca lacrima. Între ei izbucnesc certuri, se nasc rivalităţi, se ajunge până la încăierări de o duritate maximă. Nimeni nu-i poate ţine cu adevărat sub ascultare, contactul zilnic cu pegra societăţii îi dezumanizează, îşi pune o pecete urâtă pe comportamentul lor.

FALS EROU
Din puzderia de personaje prezente în carte, scriitorul aduce la rampă trei poliţişti aflaţi într-un conflict permanent: Ed Exley, Jack Vincennes şi Bud White. Ei ascund secrete teribile, care le mutilează sufletele şi îi constrâng să trăiască înfricoşaţi. Primul e un fals erou de război, elogiat fără să aibă vreun merit, al doilea a omorât din greşeală civili nevinovaţi, fiind sub influenţa drogurilor, iar al treilea este de o brutalitate ieşită din comun, mai ales faţă de fetele care fac trotuarul.

Şi, totuşi, fiecare dintre ei contribuie la tentativa de anihilare a crimei organizate, semn că graniţa dintre lege şi fărădelege este o demarcaţie mai subţire ca aţa.

Romanul lui James Ellroy are o construcţie polifonică. Scrierea sa caleidoscopică inserează şi extrase din presă, din diverse rapoarte, fragmente din jurnale, scrisori, intervenţii la radio, televizor, caracterizări şi evaluări ale poliţiştilor. Ca urmare, imaginea acestui oraş căzut în mrejele minciunii şi ale violenţei este şi mai complexă, mai zguduitoare şi imposibil de uitat.

La fiecare pagină asistăm la zbaterile unei comunităţi bolnave, măcinate de forţele Răului, în care omul este considerat "o chestie trecătoare".

" Incendiul se răspândea: cadavre care se prăjeau, brazi cuprinşi de flăcări. Uşa din faţă era singura lui scăpare. Câţi indivizi mai aşteaptă oare cu degetul pe trăgaci?
Împuşcături. Din curte: gloanţe de mare calibru, care rupeau hălci din pereţi. Unul dintre ele îl nimeri pe Meeks în picior. Un altul îi şterse spinarea. Se lungi la podea. Proiectilele continuau să vină, doborând uşa, şi el se pomeni exact în bătaia gloanţelor.
Împuşcăturile încetară. Meeks îşi piti pistoalele sub piept şi se întinse la podea, făcând pe mortul. Clipele se scurgeau chinuitor de încet. Intrară patru bărbaţi cu puştile în mână."

 

Biografie
O vreme, James Ellroy (n. 1948) a dus o viaţă zbuciumată. În 1958, mama lui a fost omorâtă, iar fiul a încercat să-l descopere pe criminal. A avut probleme cu şcoala, fiind şi exmatriculat din pricina comportamentului său de răzvrătit. Înrolat în armată, a fost lăsat la vatră după câteva luni. După ce îi moare şi tatăl începe să ducă o viaţă şi mai dezordonată. La un moment dat şi-a găsit refugiul în scris, cărţile lui bucurându-se de un imens succes.

Opera sa a fost tradusă în multe ţări din lume, ea inspirând şi ecranizări celebre, cu actori de primă mână. De pildă, în pelicula "L.A. Confidential", realizată în 1997, au jucat Kim Basinger, Russel Crowe şi Kevin Spacey.

×
Subiecte în articol: scena crimei