x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Martor sub acoperire

Martor sub acoperire

de George Arion    |    03 Aug 2008   •   00:00
Martor sub acoperire

Despre Programul de Protectie a Martorilor implementat in SUA stie o lume intreaga. El asigura, de pilda, securitatea unor oameni care depun marturie in procese complicate si viata le e primejduita de eventuala dorinta de razbunare a celor condamnati la ani multi de temnita.



Despre Programul de Protecţie a Martorilor implementat în SUA ştie o lume întreagă. El asigură, de pildă, securitatea unor oameni care depun mărturie în procese complicate şi viaţa le e primejduită de eventuala dorinţă de răzbunare a celor condamnaţi la ani mulţi de temniţă.


Dar mai puţin se ştie despre ceea ce înseamnă să primeşti o nouă identitate, eventual şi o nouă înfăţişare, şi să-ţi duci în continuare zilele, într-un loc cît mai departe de casa ta, printre străini.
Şi mai groaznic este cînd sistemul acesta de protecţie este penetrat şi se produc scurgeri de informaţii care îţi periclitează existenţa. Programul de protejare a unor persoane nu este nicidecum infailibil. O dovedeşte şi cartea lui Andrew Gross, "Zona albastră". Captivant de la prima la ultima pagină, primul roman pe care acest scriitor nu l-a mai scris împreună cu un reputat autor de thrillere, James Patterson, dezvăluie consecinţele tragice ale apariţiei unei fisuri într-un mecanism socotit perfect.


SUSPICIUNEA. Dar ce este "zona albastră"? Potrivit manualului WITSEC, agenţia din cadrul Serviciului Şerifilor Federali ai Statelor Unite care administrează Programul de Protecţie a Martorilor, acesta este un stadiu periculos, cînd există suspiciunea că noua identitate a unei persoane protejate a fost descoperită sau făcută publică. Atunci cînd nu se ştie unde se află persoana respectivă, cînd aceasta a întrerupt contactul cu agentul său de legătură sau s-a sustras din proprie iniţiativă condiţiilor de siguranţă ale programului. Cînd nu se cunoaşte, la nivel oficial, dacă persoana în cauză mai trăieşte sau nu.
Benjamin Raab este un prosper om de afaceri care duce un trai îmbelşugat împreună cu familia sa, într-o casă ca un transatlantic. Îşi poate permite orice şi nu-şi refuză nimic din bucuriile existenţei. Dar totul e compromis din clipa în care agenţii federali îi fac o vizită şi-l arestează, aruncîndu-i în faţă acuzaţii grave: spălare de bani, complicitate la comiterea unor acte criminale şi conspiraţie în vederea fraudării guvernului. Scapă doar cu cîteva luni de închisoare, deoarece acceptă să depună mărturie împotriva unui cartel columbian al drogurilor cu care a făcut tranzacţii. În schimb, el, soţia şi copiii lui sînt incluşi în Programul de Protecţie a Martorilor.


VITEZĂ. Adaptarea lor într-o ambianţă necunoscută e dificilă. Alte nume, imposibilitatea de a lua legătura cu vreo rudă sau vreun prieten, dificultatea de a lega noi cunoştinţe şi de a-şi păstra obiceiurile îi marchează dramatic.
În mod inexplicabil, Raab dispare. A fost răpit de cei pe care i-a demascat? Cine se face vinovat de deconspirarea sa? Sînt şi ceilalţi membri ai familiei în pericol? Cine vînează pe cine?
Din acest moment, evenimentele se succed într-o viteză ameţitoare, cu multe răsturnări de situaţie şi cu multe victime. Sînt întîmplări care te lasă perplex, neştiind pe cine să bănuieşti, deoarece aproape toate personajele au un comportament enigmatic, de la agenţii FBI pînă la cei aflaţi sub pavăza unor noi identităţi. Andrew Gross a învăţat de la maestrul său, James Patterson, cum să creeze o stare de tensiune care să-ţi provoace fiori. Iar deznodămîntul, perfect logic în derularea acţiunii, e de-a dreptul năucitor. Las cititorilor plăcerea de a-l afla, la capătul unei lecturi care, literalmente, te ţine cu sufletul la gură.


"Şalupa venea cu toată viteza spre ea. Îi putea reteza în două schiful din fibră de sticlă. Kate îşi înteţi ritmul. Ăştia chiar nu mă văd? Şalupa se apropia din ce în ce. Atît de aproape, încît Kate îi putea zări pe cei doi bărbaţi din cabină. Unul dintre ei avea părul lung şi negru, strîns într-o coadă la spate, şi se uita în jos, fix la ea. Atunci a priceput Kate, în sfîrşit. Îşi dădeau foarte bine seama ce făceau. Nu era vorba de un accident. Aveau de gînd s-o izbească în plin"


"Citeşte chestia asta!"

Scriitorul american Andrew Gross s-a născut în 1952.
A colaborat împreună cu James Patterson la mai multe romane ce s-au vîndut în zeci de milioane de exemplare("Bufonul", "A 2-a şansă", "Al 3-lea caz" etc.). Prima carte pe care a semnat-o singur, "Zona albastră", a fost lansată în 2007 şi figurează pe lista de best-sell-uri care apare în New York Times. A povestit cu umor modul în care a păşit în domeniul literaturii:
"...atunci cînd prima mea poveste... a scos un «trosc» final pe podeaua ultimei edituri la care-o trimisesem, un redactor de care nici măcar nu auzisem s-a întîmplat să i-o dea celui mai bine vîndut autor al editurii în cauză, cu un bileţel pe care scria: «Citeşte chestia asta»". Autorul cu pricina era James Patterson.

×
Subiecte în articol: scena crimei