x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Memorii Jurnale

Memorii Jurnale

26 Apr 2009   •   00:00
Memorii Jurnale

Humanitas publică în seria "Memorii Jurnale" două volume de o gravitate profundă: "Copilul-umbră" al lui P.F. Thomese şi "Jurnal extim" al lui Michel Tournier.



Jurnal extim

Jurnalul intim este, pesemne, scrierea cea mai răspândită din lume... toţi ţin un astfel de jurnal, îl ascund, îl înconjoară cu afecţiunea lor şi sfârşesc prin a visa să-l publice. Scriitorii cei mai respectabili nu fac excepţie de la această tristă regulă. Ca să nu alunece şi el în ridicol, Michel Tournier ţine un jurnal extim. Şi publică extrase din el, care alcătuiesc un adevărat "fals jurnal" surprinzător.

Copilul-umbră

Publicat în 2003, după moartea fiicei autorului, inclasabilul "Schaduwkind" ("Copilul-umbră") - meditaţie, poem în proză, eseu - s-a bucurat de un succes extraordinar în Olanda (70.000 de exemplare vândute), fiind tradus ulterior în peste 15 ţări. În 2007, "Copilul-umbră" a fost nominalizat pentru prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.

"Un document literar zguduitor şi grandios. Copilul-umbră contrazice regula după care insuportabilul ar fi un subiect prea incomod pentru literatura modernă", scrie Die Zeit.

×
Subiecte în articol: carte