x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte QUANTICO - INVESTIGAŢIE TENSIONATĂ/Atac asupra memoriei

QUANTICO - INVESTIGAŢIE TENSIONATĂ/Atac asupra memoriei

de George Arion    |    11 Ian 2009   •   00:00

Romancierul, fără a ne pune prea mult la încercare răbdarea, punctează etapele unei investigaţii tensionate, înfricoşătoare şi de durată.




Totul porneşte de la un banal accident rutier, în urma căruia într-un vehicul sunt descoperite zeci de imprimante, iar un poliţist este ucis. Evenimentul atrage atenţia FBI-ului. Agenta Rebecca Rose conduce o anchetă care îi alimentează suspiciunile legate de posibilitatea unui atac asupra SUA cu arme biologice. Apare în scenă şi William Griffin, urmărit în ultimele sale zile de instrucţie la Quantico. Antrenamentul la care e supus cuprinde probe mai dure chiar decât cele mai periculoase situaţii reale. Echipamentul pe care îl folosesc cursanţii este sofisticat – de pildă, ei sunt echipaţi cu veste antiglonţ care culeg, în acelaşi timp, imagini şi date din ambianţa unde se află. Pregătirea lor extenuantă îi face apţi să riposteze unor adversari tot mai abili şi ei.

SUSPANS. Acţiunea se complică şi mai mult – Erwin, tatăl lui William Griffin, el însuşi ofiţer FBI, este pe urmele lui Robert Chambers – supranumit Patriarhul –, un fost spărgător de bănci şi atacator cu bombe al clinicilor de planificare familială. În hambarul acestuia de lângă casa lui din statul Washington se descoperă semnele unei activităţi dubioase. Dar spaţiul bucolic în care trăieşte se transformă într-un teatru de război – Patriarhul este împuşcat şi-şi duce taina în mormânt, iar Erwin abia scapă cu zile, scos cu greu de sub dărâmăturile hambarului, aruncat în aer de o bombă ascunsă cu dibăcie. Fiul său şi Rebecca continuă cercetările pornind pe alte piste. La dispoziţia lor se află cele mai noi mijloace de investigare – de la informaţii primite prin satelit până la arme "inteligente", care pot să lovească o ţintă umană, ghidate de senzori capabili să identifice după miros o persoană căutată. Cercul se strânge tot mai mult în jurul unui bărbat cu un ochi verde şi altul albastru, maestru al deghizărilor, cunoscut sub diverse nume – John Brown, John Bedford. De fapt, acesta e Lawrence Winter, un fost agent FBI scăpat de sub control. Pentru a răzbuna moartea soţiei şi fiicei sale la 11 septembrie 2001, el ia pe cont propriu acţiunea de pedepsire a tuturor vinovaţilor, indiferent în ce tabără s-ar afla. Îl are ca ajutor pe Tommy, un savant cu o minte de copil, genial în laboratorul său improvizat, dar incapabil să se descurce în realitatea de zi cu zi. El e unul dintre cei mai căutaţi terorişti, fiind expeditorul scrisorilor cu antrax din 2001, care au omorât cinci persoane, au îmbolnăvit alte peste 200 şi au provocat o panică de proporţii. Din drojdia de bere modificată genetic el a obţinut o pulbere cu o proprietate halucinantă: pulverizată peste o aşezare omenească, ea provoacă ştergerea memoriei tuturor locuitorilor. Lawrence Winter doreşte s-o folosească pentru a alunga ura din lume, coborând-o în uitare. El experimentează cu succes produsul în orăşelul Silesia din Ohio. 5.000 de oameni încep să se comporte ca şi cum ar fi atinşi de Alhzeimer – ţin minte doar întâmplările dintr-o zi, dar nu-şi mai ştiu nici măcar numele şi nici ce-au făcut cu o săptămână mai înainte. Vizează şi două oraşe mari, Ierusalimul şi Roma, însă planurile îi sunt dejucate de vigilenţa serviciilor de specialitate. Cu un ultim efort, îşi alege o altă ţintă – Mecca –  exact în perioada în care peste un milion de musulmani sunt acolo în pelerinaj. Succesul unei astfel de operaţiuni ar provoca un conflict mondial. Dar William, Rebecca şi ceilalţi colegi ai lor reuşesc să elimine pericolul.

TENEBRE. Greg Bear ne spune o poveste tenebroasă, însă perfect verosimilă. Departe de ochii publicului, care trăieşte neştiutor, se desfăşoară o încleştare acerbă, care primejduieşte însăşi existenţa pe această planetă.

"Un autobuz în viteză, încercând să profite de un spaţiu creat în cârdul de maşini, ţâşnise din spatele unui camion al cărui portbagaj era plin ochi de pelerini. Aceştia erau aplecaţi spre interior, unde încercau să se prindă de bare pentru a nu fi smulşi şi aruncaţi în afară. Autobuzul acceleră, claxonând în disperare..."
George Arion


Biografie

Autor a peste 30 de cărţi SF şi fantasy, Greg Bear, născut la 20 august 1951, a primit două premii "Hugo" şi cinci premii "Nebula" pentru ficţiune. A colaborat cu diverse organizaţii ştiinţifice şi politice, printre care Microsoft Corporation, Armata SUA, CIA şi alte agenţii. Este membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Science Fiction. Este căsătorit, are doi copii şi locuieşte în Lynwood, Washington. "Ca întotdeauna, scenariul viitorului apropiat este la Bear înfricoşător de plauzibil, şi, fără a se lungi cu o ascuţită critică la adresa conflictelor politice şi a potenţialului lor de a împiedica eforturile împotriva terorismului, antagoniştii săi devin surprinzător de simpatici pe măsură ce detaliile complexe ale adevăratului lor plan ne sunt dezvăluite" – Publisher’s Weekly.
"Quantico reprezintă o privire terifiantă în coşmarul global al bio-terorismului. Greg Bear combină ştiinţa autentică, ştirile de ultimă oră şi extrapolarea de genul peste-cinci-minute începând-de-acum într-un thriller încărcat de adrenalină" – Robert Crais

×
Subiecte în articol: scena crimei