x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Să nu-ţi împăiezi niciodată câinele!

Să nu-ţi împăiezi niciodată câinele!

de Sebastian S. Eduard    |    31 Mai 2009   •   00:00
Să nu-ţi împăiezi niciodată câinele!
Sursa foto: /REUTERS

Evident că ai văzut fotografia şi ai citit titlul. Dacă ai văzut măcar un episod din MASH (deşi dacă ai văzut unul, clar că le-ai văzut şi pe celelalte), primul imbold va fi să te îmbraci şi să pleci către librărie.

Ei bine, am trişat puţin. "Să nu-ţi împăiezi niciodată câinele şi alte lucruri pe care le-am învăţat în viaţă." Acesta este titlul complet al volumului autobiografic semnat Alan Alda (Ştiam eu că am uitat ceva, era chiar numele autorului).

"O autobiografie antrenantă, temperată de o modestie şi o profunzime rar intâlnite la volumele de memorii ale celebrităţilor", scrie Publishers Weekly, în timp ce San Francisco Chronicle o califică drept "de departe una dintre cele mai bune cărţi de memorii scrise de o celebritate în ultimii zece ani". 

Inimitabilul Hawkeye. Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori americani: stea a Broadway-ului, nominalizat pentru Premiul Oscar şi, timp de 11 ani, inimitabilul Hawkeye Pierce în serialul MASH - în cursul căruia a obţinut, caz unic, trei premii Emmy: pentru actorie, dramaturgie şi regie. A câştigat alt premiu Emmy pentru interpretarea lui Arnold Vinick în "Viaţa la Casa Albă" (dar lista premiilor ce i s-au decernat nu se opreşte aici). Pasionat de ştiinţă, a găzduit vreme îndelungată serialul PBS Scientific American Frontiers.

Şi iată că Alan Alda a scris o carte de memorii la fel de elegantă, de nostimă şi de emoţionantă ca rolurile sale cele mai importante.

"Să nu-ţi împăiezi niciodată câinele" este povestea momentelor-cheie din existenţa lui, a evenimentelor care l-au construit pe Alan Alda cel de azi, începând cu moartea câinelui iubit, continuând cu efortul de a simţi compasiune pentru o mamă imprevizibilă, sfârşind cu acceptarea tatălui său, Robert Alda, ca om şi ca actor.

Un volum după care ar trebui făcut un film. Alo, domnu' Woody Allen, se aude?

×
Subiecte în articol: carte