Chiar dacă au fost încununați cu premii prestigioase (“International Dagger Award”, “Sweedish Academy of Crime Writers’ Award”, “Great Readers’ Prize”), Anders Roslund și Börge Hellström sunt mai puțin cunoscuți decât alți confrați de-ai lor din spațiul nordic. E nedrept. Cei doi scriitori au nu numai măiestrie în construirea de thrillere tensionate, dar și o pregătire specială în demersul lor literar. Roslund a lucrat ca reporter de știri, jurnalist cultural și editor. Hellström este un fost condamnat și unul dintre fondatorii KRIS, o organizație care luptă pentru prevenirea infracționalității. Prin urmare, amândoi au avut posibilitatea să observe realitatea din unghiuri diverse și să se documenteze cu acribie pentru cărțile lor.
Cazul pe care îl relatează în “Răzbunarea lui Finnigan” este ieșit din comun. Într-un acces de furie, John Schwarz, solistul unei formații care susține concerte la bordul unui vas de croazieră pe Marea Baltică, lovește un individ aflat într-o stare avansată de ebrietate. Cântărețul este arestat și acuzat de vătămare corporală gravă.
Până acum, nimic neobișnuit. Nu trece, însă, mult timp și comisarul Ewert Grens, inspector la Criminalistică, și colegii lui se confruntă cu o situație paradoxală. Cel aruncat în arestul Poliției din Stockholm ar fi trebuit să fie mort de șase ani! De fapt, numele real al lui John Schwarz este John Meyer Frey. Un cetățean american, condamnat la moarte în Ohio, pentru că a violat și a ucis o minoră.
Cum a reușit el să se sustragă pedepsei, cu puțin timp înainte de execuție? Cum a izbutit să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate, să-și însușească identitatea altcuiva și să se refugieze în Europa, unde și-a întemeiat un cămin?
Roslund&Hellström întocmesc pe îndelete biografia lui Frey, îi prezintă cei zece ani de detenție, mediul în care a crescut, prietenii pe care i-a avut. Plasând cu multă răbdare piesele unui puzzle uriaș, autorii ne fac cunoscută povestea halucinantă a unui om condamnat pe nedrept, pe baza unor probe firave, și salvat, cu multă ingeniozitate, de câțiva activiști care se opun pedepsei cu moartea, socotită o barbarie în lumea contemporană. Cel mai puternic dintre argumentele lor? Potrivit statisticilor, doi la sută dintre cei care sfârșesc pe scaunul electric sau după ce li se administrează injecția letală sunt inocenți.
Vă las să descoperiți singuri care a fost destinul lui John Schwarz, alias John Meyer Frey. Eu mai țin doar să remarc excelentele pagini din roman care descriu ultimele zile petrecute de condamnați pe “culoarul morții”, sau viața unui om hăituit, amenințat în orice moment să fie extrădat în țara natală pentru a-și ispăși sentința. Nu lipsite de interes sunt desele incursiuni în existența celorlalte personaje, care nu sunt tratate ca niște simpli figuranți și, datorită acestui lucru, rămân memorabile.
Cartea lui Roslund și Hellström atrage atenția asupra fisurilor din sistemul judiciar. N-ai cum să nu rămâi pe gânduri la sfârșitul ei...
CITAT: “Era greu să țintești cu mâna stângă prinsă într-un laț, dar dacă nu clipeai și dacă-ți întorceai obrazul puțin, puteai să-ți nimerești tâmpla.”