x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Trilogia regenerării

Trilogia regenerării

31 Mai 2009   •   00:00
Trilogia regenerării

"Regenerarea", "Ochiul de uşă" şi "Drumul fantomă" sunt cele trei romane apărute sub aceiaşi copertă la editura Trei.

Primul război mondial a decimat o întreagă generaţie de bărbaţi europeni. Conştientizarea acestei pierderi oribile, reacţia guvernamentală rigidă au determinat o mişcare de idei puternică în rândul intelectualilor englezi. Acesta este punctul de plecare al lui Pat Barker, atunci când reface drama psihologică care a marcat familii.

O carte ce pleacă de la un fapt de viaţă autentic, iar apoi ficţionalizează...

În 1917, ofiţerul britanic Sassoon a scris o declaraţie prin care condamna războiul. În loc să fie dus la Curtea Marţială, a fost trimis la Craiglockhart War Hospital din Edinburgh pentru a i se aplica o terapie de şoc. Acolo a fost luat în grijă de doctorul William Rivers, psihiatru şi antropolog cu faimă bună.

Doctorul Rivers a fost zguduit de perfecta luciditate a pacientului său şi de caracterul cât se poate de raţional al poziţiei pe care o apăra deşi, în acel context, nesupunerea faţă de angajamentul militar al unui ofiţer de nădejde, care fusese înainte decorat pentru meritele lui, părea un gest de nebunie.

Prin urmare, Rivers începe să se îndoiască puternic de rolul care-i revine, şi anume vindecarea pacienţilor (tratamentul agrementat la vremea aceea se baza pe aplicarea de şocuri electrice) în vederea retrimiterii lor pe front.

Un roman psihologic despre nevroza pe care războiul o poate induce în existenţa oamenilor, despre relaţii complicate de iubire şi despre dificultatea de a-ţi reface viaţa în urma unor experienţe traumatizante.

×
Subiecte în articol: carte