x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un nou Gunter Grass

Un nou Gunter Grass

29 Mar 2009   •   00:00
Un nou Gunter Grass

"Pisica şi şoarecele", al doilea roman din "trilogia Danzigului", a scriitorului german Gunter Grass, serie ce debutează cu "Toba de tinichea", a fost publicat la Editura Polirom, relatează Mediafax.



Trilogia, ce poartă numele oraşului în care s-a născut Gunter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1999, debutează cu romanul "Toba de tinichea" (1959), devenit un bestseller internaţional, tradus în 2005 la Polirom, care l-a reeditat doi ani mai târziu. Acestui volum îi urmează "Pisica şi şoarecele" (1961), a cărui ediţie românească a apărut la Polirom, şi "Ani de câine" (1963), volum aflat în pregătire la aceeaşi editură.

"Pisica şi şoarecele" reia tema centrală din "Toba de tinichea". Romanul îl are în centru pe Joachim Mahlke, un copil orfan de tată. Acţiunea, povestită din perspectiva naratorului Pilenz, se petrece la Danzig, în timpul celui de-al doilea război mondial.

"La nivelul cel mai profund, «Pisica şi şoarecele» reia tema centrală din «Toba de tinichea»: persistenţa calităţilor umane individuale într-o epocă marcată de război şi politici de stat. Asemenea eroului din «Tobă de tinichea», Mahlke este un supravieţuitor, dar asta numai pentru că este descalificat din start în această cursă din care toţi ceilalţi ies învinşi", notează The New York Times.

De acelaşi autor, la Polirom au mai apărut "În mers de rac" (2002) şi "Anestezie locală" (2008) şi sunt în pregătire "Cutia", "Secolul meu" şi "Povestea unui aparat de fotografiat".

×
Subiecte în articol: carte