Pentru fanii genului fantasy, anul 2012 a fost anul aventurilor neaşteptate. “Hobbitul”, cartea publicată în România la Editura RAO şi devenită un titlu clasic pentru copiii de pretutindeni, a fost cel mai bine vândut titlu al editurii la Gaudeamus 2012. Mai mult, ecranizarea cărţii a fost filmul cu cele mai multe bilete de cinematograf vândute în România până în prezent. Peste 378.000 de români au urmărit povestea simpaticului hobbit Bilbo Baggins, în primele cinci săptămâni de la lansare.
Şi, pentru a completa seria de autor J.R.R. Tolkien, în luna februarie 2013 Editura RAO va lansa în premieră pentru piaţa din România cartea “Legenda lui Sigurd şi a lui Gudrún”, carte publicată postum în 2009 şi editată de fiul autorului, Christopher Tolkien. Poemele cuprinse în volum sunt propria versiune a omului de litere J.R.R. Tolkien a celebrelor legende nordice, cum ar fi povestea legendarului erou Sigurd şi a căderii Niflungilor. Tolkien a scris poemele între anii 1920-1930, însă data exactă nu este cunoscută.
Un nou titlu scris de Tolkien este întotdeauna un eveniment editorial de proporţii: cărţile lui J.R.R. Tolkien s-au publicat în peste 40 de limbi străine şi s-au vândut în zeci de milioane de exemplare în întreaga lume. Printre cărţile de referinţă ale lui Tolkien se numără: trilogia Stăpânul Inelelor, Hobbitul, Silmarillion, Roverandom, Povestiri neterminate, Scrisori de la Moş Crăciun – toate apărute la Editura RAO.
Semnale editoriale
Realitatea ascunsă ■ Paralela 45. Cea mai vastă şi mai accesibilă lucrare a binecunoscutului autor al carţilor “Universul elegant” şi “The Fabric of Cosmos”, Realitatea ascunsă tratează o întrebare fundamentală: este universul nostru singurul? Era o vreme când “univers” însemnă tot ceea ce există şi cunoaştem. Totul! Însă descoperirile din ultimii ani din fizică şi cosmologie au condus un număr mare de cercetători la concluzia ca universul nostru poate fi doar unul din multe altele. Brian Greene, unul dintre cei mai remarcabili fizicieni şi scriitori de ştiinţă ai zilelor noastre, ne conduce într-o captivantă călătorie în aceste lumi paralele si ne dezvăluie cât de mult din adevărata alcătuire a realităţii poate fi adânc ascunsă în ele.
Iniţiere în Orientul Antic ■ Corint. Oriunde în lume, scopul principal al oricărei cercetări istorice este acela de a scoate la lumină cât mai multe mărturii despre modul de viaţă al strămoşilor noştri. Iniţiere în Orientul Antic însumează o serie de articole reproduse din L’Histoire, revista franceză care s-a consacrat descoperirii şi studierii trecutului nostru. O echipă de istorici, coordonată de Jean Bottéro, asiriolog cunoscut pe plan internaţional, îl poartă pe cititor într-o fascinantă călătorie pe vastul teritoriu al Mesopotamiei. Celui neiniţiat în misterele acestui univers antic îi va trezi interesul şi va dori să afle cât mai multe despre cultura materială şi spirituală a regiunii aflate între Tigru şi Eufrat.