x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Xenoghidul: "Austriecii" şi "Irlandezii"

Xenoghidul: "Austriecii" şi "Irlandezii"

de Sebastian S. Eduard    |    31 Mai 2009   •   00:00
Xenoghidul: "Austriecii" şi "Irlandezii"

Nemira continuă seria volumelor Ghidul Xenofobului. Lectură amuzantă şi obligatorie, evident.



Austriecii
Într-o lume ideală între "Ordnung" (ordine) şi "Gemutlichkeit" (confort) există o armonie perfectă: într-un astfel de univers, nimeni nu scapă scrum de ţigară pe covor şi hârtia igienică nu se termină niciodată. Domnul şi doamna Osterreicher stau fericiţi, cocoţaţi în cuibuşorul lor care nu se murdăreşte niciodată, făcând dragoste şi crescându-şi puii în timpul care le mai rămâne între curăţenie şi lustruitul argintăriei.


Irlandezii

O capodoperă în miniatură, un univers în format de buzunar: micile calităţi şi marile defecte ale omenirii, într-o călătorie şarmantă şi ireverenţioasă, plină de umor şi onestitate. Vindecă de xenofobie aproape garantat! În Irlanda, geniile literare sunt din belşug - o demonstrează cele patru Premii Nobel - criticii sugerând că doar talentul le mai lipseşte.

În tot cazul, se spune că fiecare irlandez are o carte înlăuntrul său. Dar foarte puţini pot fi convinşi s-o lase acolo. În aceeaşi colecţie, alături de "Austrieci" şi "Irlandezi" au mai apărut "Americanii", "Germanii", "Francezii", "Israelienii", "Englezii" şi "Polonezii". Aşa că aveţi de unde alege dacă încă mai comparaţi ofertele agenţiilor de turism pentru sejurul din această vară.

×
Subiecte în articol: carte