x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură EXPOZIȚIE_ IOAN AUREL MUREȘAN la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

EXPOZIȚIE_ IOAN AUREL MUREȘAN la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Mai 2022   •   11:08
EXPOZIȚIE_ IOAN AUREL MUREȘAN la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Fundația TRIADE este onorată ca, alături de Muzeu de Artă din Cluj-Napoca, să aducă în spațiul muzeului cel mai recent ciclu din creația artistului Ioan Aurel MUREȘAN, cu care acesta revine în atenția publicului clujean după 22 de ani de la expoziția anterioară.

APUD MAGISTER

Curatori: Dan Breaz / Sorina Jecza

Vernisaj: miercuri, 25 mai, ora 18:00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii 30

Prezintă: Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Doina Mândru, critic de artă

Expoziția va fi însoțită de catalogul apărut la Editura Fundației Triade, cu texte critice de Pia Brînzeu, Liviana Dan, Ramona Novicov și  22 de „fantezii pentru pictură” de Sorina Jecza.

Incluzând lucrări din ciclurile „Apud Magister” și „Variațiuni din Casa Surdului”, expoziția este o mărturie a căutărilor artistului din ultimii ani (2020-2021) și propune o racordare la tiparele clasice ale artei, „o minunată tentativă de a construi o ecluză între spiritul ce a animat arta secolelor trecute și spiritul artei contemporane” (Ramona Novicov).

Demersul pictural parcurge un scenariu specific postmodernității,  după cum notează însuși autorul: „Tema de față, probabil inedită în pictura românească prin atitudinea ei programatică, propune o rescriere a picturii „clasice” din perspectiva unei viziuni personale, subiective. Această serie oferă un exercițiu de pedagogie vizuală elevată, un fel de curs despre pictură și interpretare”.

 

Expoziția va fi însoțită de catalogul apărut la editura Triade, conceput ca un dublu jurnal: pe de o parte, al experienței picturale: work in progress a creației; pe de altă parte, al experienței de receptare. Textele critice sunt semnate de Pia Brînzeu, Liviana Dan și Ramona Novicov, iar Sorina Jecza însoțește demersul artistic cu 22 de „fantezii pentru pictură”.

 

 

 

×