x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Anonimul 10. La Sfântu Gheorghe, zece zile cu filme multe, de tot felul, până în zori

Anonimul 10. La Sfântu Gheorghe, zece zile cu filme multe, de tot felul, până în zori

de Maria Sârbu    |    08 Aug 2013   •   19:11
Anonimul 10. La Sfântu Gheorghe, zece zile cu filme multe, de tot felul, până în zori

Vineri se dă startul, la Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, Festivalului Internaţional de Film Anonimul, ajuns la a X-a ediţie. Organizatorii (Fundaţia Anonimul) au pregătit cinefililor, care se vor afla aici în cele zece zile, lungmetraje şi scurtmetraje noi şi foarte noi, fie în competiţie, fie pentru bucuria ochiului şi a sufletului fiecăruia. Despre filmele din program, despre ce înseamnă Anonimul 10 în general s-a vorbit ieri la o conferinţă de presă desfăşurată la Muzeul Ţăranului Român.

Preşedintele festivalului, Marcel Iureş, a spus în faţa ziariştilor că “Anonimul”, adică cel care a iniţiat şi susţine festivalul, în continuare “e puternic”; că festivalul a crescut frumos în aceşti zece ani; că, “dacă ne simţim bine, mergem mai departe!”. El a mulţumit echipei că a rezistat şi că va continua acest demers cinematografic.

În competiţia Lungmetraje intră şapte filme, care potrivit selecţionerului, Ludmila Cvikova, sunt producţii “importante ale unor regizori promiţători, care au o viziune artistică extrem de convingătoare şi care ne deschid orizonturile către culturi diferite”. Printre acestea este şi un film românesc: “Matei copil miner”, al regizoarei Alexandra Gulea, care va fi proiectat în aceeaşi zi cu filmul tatălui său, Stere Gulea, “Sunt o babă comunistă” (în avanpremieră la Anonimul), după cum remarca directorul festivalului Miruna Berescu. Titlurile din competiţia mare au participat la festivaluri importante, unele obţinând prestigioase premii. Bunăoară, “Maiorul” rusului Iuri Bîkov (Yuri Bykov) a fost prezentat anul acesta la Cannes (Semaine de la Critique), iar “Lecţia de armonie”, în regia lui Emir Baigazin (Kazahstan), a câştigat Ursul de Argint pentru imagine, la Berlinala 2013. La Cannes (ACID) din 2013 a fost şi “Wajma (o poveste de dragoste)”, filmul regizorului din Afganistan Barmak Akram. Vor mai fi: o producţie Marea Britanie – China: “O fată supusă greşelii” (premiu la Dubai, 2013); una Slovacia – Cehia, “Câinele meu, Killer” de Mira Fornay (Premiu la Rotterdam, 2013); o alta Senegal – SUA, “Baobabul” de Jeremy Teicher (Premiu la Doha-Tribeca, 2012).

Important de spus că filmul românesc “Roxanne”, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea (producător Ada Solomon, Hi Film), care participă în aceste zile la Festivalul de la Locarno, având premiera mondială în secţiunea “Cineasti del presente”, va fi proiectat în premieră naţională la închiderea Festivalului Anonimul. Un film aşteptat în România, cred, “Viaţa mea cu Liberace/ Behind the Candelabra” (Competiţia oficială Cannes 2013), în regia lui Steven Soderbergh, va avea premiera în România tot la Anonimul 10 (Seara HBO).

Vor fi la Sfântu Gheorghe cu filmele lor Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu – actori “deveniţi regizori pentru Anonimul 10”. Este o premieră, căci cei trei vor prezenta un proiect inedit: ei au devenit regizori pentru câte un scurtmetraj, parte din “Omnibus”-ul ediţiei din acest an a festivalului. Cei trei au scris scenariile şi au regizat poveştile a căror acţiune este legată de locul în care se desfăşoară festivalul, Delta Dunării.

Vor fi multe alte filme, mai ales la secţiunea Scurtmetraje, pentru care criticul Irina-Margareta Nistor a selecţionat 60 de producţii (40 de ficţiune şi 20 de animaţie).

Vor fi şi invitaţi de peste mări şi ţări, dar cel mai aşteptat musafir este regizorul premiat cu Oscar Istvan Szabo, care va ajunge în Deltă chiar în prima zi, când va şi primi, în deschidere, trofeul Anonimul 10, pentru întreaga activitate cinematografică. Sâmbătă va rula, între altele, pelicula sa “Mephisto”, pentru care a primit, în 1982, Premiul Academiei Americane de Film. Istvan Szabo a devenit cunoscut cu trilogia “Mephisto”, dar şi cu alte producţii regizate de el, printre care “Colonel Redl” (1984) sau “Hanussen” (1988). Filmografia sa include şi titluri mai noi: “Sunshine” (1999), “Being Julia” (2004), “The Door” (2012), acest film fiind proiectat anul trecut la Anonimul.



×
Subiecte în articol: anonimul