x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Sergiu Nicolaescu - despre ultimul film din seria Comisarului Moldovan (2008)

Sergiu Nicolaescu - despre ultimul film din seria Comisarului Moldovan (2008)

de Sebastian S. Eduard    |    03 Ian 2013   •   11:12
Sergiu Nicolaescu - despre ultimul film din seria Comisarului Moldovan (2008)
La 35 de ani de la debutul seriei, Sergiu Nicolaescu vine cu personaje şi actori noi, însă în film se pot regăsi şi actori care au jucat în filmele precedente. Din echipa filmului fac parte actori ca Vladimir Găitan şi George Mihăiţă, dar şi vedete precum Ileana Lazariuc, Simona Pătruleasa şi Cristina Rus.

"După ce-am lansat «Duelul» mi-a fost clar că nu mai aveam cum să fac film poliţist, regimul nu mi-ar mai fi permis", a explicat Sergiu Nicolaescu. "A urmat apoi perioada aceea de câţiva ani după Revoluţie când s-au făcut foarte puţine filme româneşti, aşa că am preferat să mai aştept. Ideea de a continua seria «Comisarul Moldovan» apăruse de multă vreme, dar scenariul l-am scris abia acum un an şi jumătate", mărturiseşte regizorul.

Filmat în locaţii precum Praga, Palatul Snagov, Teatrul Odeon, Casa Oamenilor de ştiinţă, Studiourile MediaPro, "Supravieţuitorul" are o distribuţie formată din: actori - Sergiu Nicolaescu, Vladimir Gaitan, George Mihăiţă, Jean Constantin - şi vedete din showbiz-ul românesc - Loredana, Simona Pătruleasa, Cristina Rus.

Cea mai mare parte din acţiunea filmului se petrece în anii ’70, însă exista şi un al doilea plan temporal justificat de amintirile comisarului, plasat în anii ’40. Acest lucru a îngreunat castingul, pentru că o parte din personaje apar în ambele perioade, ceea ce presupunea ca între actorii care le interpretează să existe o oarecare asemănare fizică.

Dacă personajul tânăr în cazul lui George Mihăiţă, a fost interpretat de fiului acestuia, Tudor, varianta tânără a comisarului Moldovan a fost găsită în Cehia. După un casting la nivel naţional care nu a dat rezultate, producătorii împreună cu regizorul au hotărât să caute şi în afara ţării, în Cehia, unde s-au aflat în prima săptămână de filmări. Prin urmare, comisarul Moldovan tânăr a fost interpretat de Petr Falc, un actor ceh în vârstă de 32 ani, pentru care "Supravieţuitorul" a însemnat debutul în lungmetraj.

Petr şi-a petrecut primele două săptămâni ale lunii iulie în România şi a filmat alături de Ileana Lazariuc, Lucian Viziru, Cristina Rus şi Cristian Motiu. La sfârşitul săptămânii trecute a revenit pentru încă două zile de filmare.

"A fost un film greu – gândiţi-vă numai că mai mult de jumătate din «Supravieţuitorul» a fost filmat noaptea", povesteşte Sergiu Nicolaescu. "Am prins şi perioada aceea de aproape două săptămâni de caniculă, a mai fost şi o furtună care ne-a stricat o zi de filmare...", îşi aminteşte regizorul.

La toate acestea se adaugă faptul că Nicolaescu şi-a rupt mâna în a doua săptămână de filmare. "N-am avut nicio problemă – când trebuia să filmez îmi scoteam ghipsul. De altfel nu e nici prima oară când mi se întâmplă. Am mai avut o mână ruptă în timpul filmărilor pentru «Mircea», însă atunci n-am putut să-mi scot ghipsul, aşa că a trebuit să-mi fie legată sabia de mână, mi-am mai rupt şi o coastă în timp ce filmam «Mihai Viteazul»...

Noul lungmetraj regizat de Sergiu Nicolaescu şi produs de MediaPro Pictures cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei a însemnat 41 de zile de filmare, 31.000 de metri de peliculă, o distribuţie formată din 45 de actori şi o echipă de 84 de persoane.

×