Elena Ceauşescu va fi unul dintre personajele documetarului franco-român "Wanted First Ladies", regizat de Joel Soler şi produs de Angela Crăciun, un film care va prezenta portrete ale unora dintre soţiile dictatorilor secolului XX, printre care şi Elena Ceauşescu.
Joel Soler şi Angela Crăciun au fost prezenţi, săptămâna trecută, la Bucureşti, pentru a realiza interviuri cu persoane care au cunoscut-o pe Elena Ceauşescu. Aceştia au intervievat atât oameni care i-au fost apropiaţi soţiei dictatorului român, Nicolae Ceauşescu, dar şi persoane care au participat la procesul din 1989, urmat de execuţia cuplului prezidenţial.
"Am obţinut mărturii intime despre ea. Opiniile sunt foarte variate. Toate aceste femei au avut o viaţă alături de soţii lor dar au avut şi o viaţă personală, care este, probabil, mai puţin cunoscută", a declarat, pentru Mediafax, Angela Crăciun.
Printre motivele pentru care Angela Crăciun s-a alăturat proiectului "Wanted First Ladies" se numără, pe de o parte, faptul că ea însăşi este femeie, iar pe de altă parte, faptul că este de origine română.
Potrivit regizorului Joel Soler, unul dintre scopurile documentarului este prezentarea faptului că Occidentul a fost "complice" la celebritatea acestor femei.
"În Europa se crede că Elena Ceauşescu era una dintre cele mai rele femei din politică, din secolul XX, dar am avut şi noi (Occidentul, n.r.) responsabilitatea noastră prin faptul că am celebrat-o cu diplome de onoare. (...) Imelda Marcos (soţia dictatorului filipinez Ferdinand Marcos, n.r.) avea relaţii cu chinezii, cu ruşii. Când au hotărât că nu le mai este de folos, i-au retras meritele", a povestit Joel Soler, cel care regizează "Wanted First Ladies".
Regizorul a precizat, însă, că documentarul nu încearcă să transforme fostele prime doamne în "îngeri". "Scopul filmului este să arătăm cine au fost femeile acestea şi care a fost rolul lor politic şi să arătăm cum au câştigat şi cum au folosit ele puterea", a afirmat Joel Soler.
El a mai spus că unele dintre primele doamne, deşi nu au avut funcţii politice, au fost condamnate pentru faptele soţilor lor. "Doamna Amin Dada (soţia dictatorului din Uganda, n.r.) nu a avut nimic de-a face cu crimele soţului său, dar a fost condamnată la doi ani de închisoare în Marea Britanie, pentru că a deschis un restaurant care nu respecta normele sanitare", a povestit Joel Soler.
"Sperăm că vom găsi răspunsuri obiective, care vor respecta istoria", a spus şi Angela Crăciun.
Documentarul va prezenta opt portrete de soţii de dictator. Până în prezent, pe lângă documentarea referitoare la Elena Ceauşescu, Joel Soler a mai discutat cu soţia liderului khmerilor roşii, Pol Pot, responsabil de genocidul din Cambogia, şi cu Imelda Marcos.
Pe doamna Pol Pot, Joel Soler a descris-o ca fiind "foarte drăguţă" şi "preocupată de gătit". "Lumea o judecă pe doamna Pol Pot după crimele oribile ale soţului său, dar domna Pol Pot este o femeie foarte simplă, care se ocupă de grădinărit şi de gătit", a explicat regizorul.
În schimb, Joel Soler a spus că discuţia cu Imelda Marcos, supranumită, în epocă, "Fluturele de Fier", nu a fost uşoară. "I-am scris că vreau să o intervievez, dar când am ajuns acolo s-a răzgândit", a spus regizorul. "Timp de trei zile mi-a povestit despre ea, m-a întrebat ce vreau să fac", şi-a amintit el. "Adevărul este că acestor femei le este teamă să nu fie caricaturizate", a spus Soler. "E uşor să zici «doamna Imelda Marcos avea haine frumoase şi o coafură impecabilă, în timp ce oamenii mureau de foame»'", a mai spus Joel Soler.
Printre primele doamne vizate de documentar se numără şi soţia fostului dictator Saddam Hussein, exilată în Qatar, dar şi Mira Miloşevici, soţia lui Slobodan Miloşevici (condamnat pentru genocid, în perioada războaielor din fosta Iugoslavie, n.r.).
Filmul "Wanted First Ladies", care are un buget de 350.000 - 400.000 de euro, va ieşi din producţie, cel mai probabil, în septembrie 2010.
Joel Soler este preşedinte fondator al institutului francez Cinema Verite. El a mai semnat documentare precum "Uncle Hitler" (2009), "Dynasty of Terror" (2004) şi "Uncle Saddam" (2000).
Angela Crăciun este o apropiată a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc, CineMAiubit, care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti. De altfel, Angela Crăciun va găzdui, anul viitor, cel mai probabil în vară, proiecţii din cadrul festivalului, la proprietatea sa, Château de la Huardiére, de pe Valea Loirei. De altfel, Château de la Huardiére - care a aparţinut în trecut scriitorului André Malraux - găzduieşte, anual, diferite evenimente culturale, precum şi proiecţii de filme sau expoziţii de caricatură.
Citește pe Antena3.ro