x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Eu când vreau să fluier, fluier", aşteptat cu interes la Berlinală

"Eu când vreau să fluier, fluier", aşteptat cu interes la Berlinală

22 Ian 2010   •   00:00
"Eu când vreau să fluier, fluier", aşteptat cu interes la Berlinală

Producătorul Daniel Mitulescu consideră că pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, selectată în competiţia principală a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (11-21 februarie), merge pe "un val de apreciere" la Berlinală.

"Avem aşteptări de la Berlin. Am avut oferte de la agenţi de vânzări. A fost cumva un val de apreciere în jurul filmului. Mergem pe val la Berlin. Să vedem dacă urcă sau se menţine", a mai spus Daniel Mitulescu, unul dintre producătorii peliculei. Totodată, Daniel Mitulescu a vorbit pentru Mediafax şi despre povestea din acest film de debut al lui Florin Şerban, o peliculă care va avea premiera mondială pe 13 februarie, la Berlinală. Daniel Mitulescu şi Florin Şerban şi-au amintit cum au selectat actori pentru film din penitenciarul de la Craiova, cum a evoluat scenariul în funcţie de poveştile tinerilor, dar şi cum au obţinut finanţare pentru proiect. În mod concret, filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" spune povestea lui Silviu (George Piştereanu), care, după patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, Silviu primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii şi decide că, din acel moment, i se poate întâmpla orice.

Povestea "Eu când vreau să fluier, fluier" a început în 2007, când cei de la casa de producţie Strada Film au dorit să facă un film după piesa de teatru cu acelaşi nume, de Andreea Vălean. "Am avut ideea să facem acest film şi am căutat regizor. L-am găsit pe Florin Şerban. El era atunci în America. A citit versiunea aceea de scenariu şi am început o serie de discuţii şi ne-am dat seama că el era cel mai potrivit. De atunci am început munca pe scenariu, munca pe finanţare şi anul trecut am filmat", îşi aminteşte producătorul Daniel Mitulescu. Florin Şerban, care la vremea respectivă studia cinematografia la Columbia University, şi-a scurtat perioada de studii, pentru a începe munca la "Eu când vreau să fluier, fluier". "Filmul ăsta a fost pentru mine o oportunitate să mă întorc", a declarat Florin Şerban, care îşi prezintă filmul de debut în competiţia oficială a Berlinalei.

După ce a început lucrul la scenariu, Florin Şerban a mers, pentru a face documentare, la Penitenciarul de Minori de la Craiova şi la Tichileşti. Acolo a vorbit cu tineri deţinuţi, a făcut o serie de ateliere de improvizaţie şi apoi a ajuns să distribuie o parte din băieţi în film. "Noi am plecat de la început cu ideea că, mai ales pentru protagonist, o să fie foarte greu de găsit un actor. Cine e actor profesionist la 17 ani? Trebuia să ne îndreptăm sau spre studenţii de la Academia de Teatru şi Film sau spre profesionişti", spune Florin Şerban. "Protagonistul, George Piştereanu, era atunci elev în clasa a XII-a, la Liceul «Dinu Lipatti», şi în prezent este student la UNATC. Pentru rolul lui Silviu, echipa a făcut casting timp de şapte luni, în licee, în penitenciare, la cluburi de fotbal şi rugby." În total, au dat probe aproximativ 700 de tineri.

În ceea ce priveşte actorii deţinuţi, aceştia au fost aleşi în urma atelierelor, iar discuţiile cu ei au schimbat inclusiv părţi din scenariu. "Povestea cu ce s-a întâmplat la Craiova şi Tichileşti e mult mai mult decât casting sau pregătire pentru casting. Lucrul acolo a influenţat în mod direct lucrul la scenariu. Adică nu a fost un parcurs linear de genul ne-am întâlnit, ne-am apucat de scenariu, am terminat scenariul, am făcut casting, am făcut filmarea, am terminat filmarea. În momentul în care am mers la Craiova, lucrurile au început să se combine între ele", povesteşte regizorul. La Craiova, uşile penitenciarului erau deschise pentru asemenea proiecte deoarece de acolo a fost selectat Florin Sinescu, actor în "O zi bună de plajă" de Bogdan Mustaţă, o altă producţie a Strada Film, care a câştigat Ursul de Aur pentru scurtmetraj, la Berlinala din 2008. Astfel, pentru că acesta a devenit, după succesul filmului, vedetă în penitenciar, tinerii s-au oferit să participe la proiect. "Cred că 80 la sută din băieţi au vrut să participe la ateliere, dar Florin nu a putut să îi ia pe toţi", a spus, la rândul său, Daniel Mitulescu.

Mulţi dintre actorii deţinuţi au fost eliberaţi între timp dar cel mai probabil se vor întâlni cu echipa filmului, la sfârşitul lui februarie, la premiera românească a producţiei. De asemenea, potrivit lui Daniel Mitulescu, vor exista şi proiecţii în penitenciar. "Eu când vreau să fluier, fluier" este o coproducţie Strada Film, Film I Vast (Suedia, coproducător al filmelor lui Lars von Trier, "Dogville", "Manderlay", "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark"), The Chimney Pot (Suedia, printre cele mai active studiouri de post-producţie, colaborează cu Madonna, Robbie Williams, Moby, Suede şi Lady Gaga) şi este reprezentat pe plan internaţional de Celluloid Dreams. De altfel, "Eu când vreau să fluier, fluier" este primul film românesc reprezentat de agenţia care "a avut în custodie" titluri celebre, precum "Un Prophete" şi "Persepolis". Cât despre viitorul peliculei în cinematografe, atât regizorul cât şi producătorul filmului sunt foarte optimişti. "Eu cred că filmul ăsta are ingredientele necesare pentru a fi un film de succes în sală. E o poveste de dragoste, e un film îmbibat de acţiune, e o poveste cu tineri care explodează de energie. Eu cred că are ingredientele necesare unui succes în ţară", spune Florin Şerban.

Proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier", după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, care semnează şi regia, a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: anul trecut a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink. Cel mai nou proiect al lui Florin Şerban, "El Rumano", este prezentat tot la Berlinală, la Piaţa de coproducţii, în programul Rotterdam-Berlinale Express.

Şi filmul "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în secţiunea Forum. România este reprezentată şi de două scurtmetraje, la Berlinale Shorts: "Derby" de Paul Negoescu şi "Colivia" de Adrian Sitaru.

×
Subiecte în articol: film