Regizorul Pedro Almodóvar și actrița Regina King, câștigătoare a Oscarului, la Festivalul de film de la Veneția. Regizorul Cristi Puiu, în Juriu
Considerat a fi unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale, Festivalul Internațional de Film de la Veneția va fi primul festival major, de categorie A, ce se va desfășura printr-un eveniment fizic în 2020, după carantina impusă de coronavirus încă de la începutul anului.
Zilele trecute, festivalul a dezvăluit lista completă a filmelor care vor face parte din competiție, din care remarcăm The World to Come, al regizoarei Mona Fastvold, filmul Nomadland, al lui Chloé Zhao, cu Frances McDormand în rolul principal și Pieces of a Woman, debutul în limba engleză al regizorului celebrului White God/Orașul câinilor, Kornel Mundruczo.
Totodată, din Juriul prestigiosului eveniment, prezidat anul acesta de celebra actriță australiană Cate Blanchett, face parte cineastul român Cristi Puiu.
Cea de-a 77-a ediție a Festivalului va avea loc între 2 – 12 septembrie.
Zilele trecute, Veneția a adăugat încă două filme selecției oficiale de anul acesta, alegând pentru evenimentul din 2020 scurtmetrajul The Human Voice, al lui Pedro Almodóvar, și debutul în lungmetraj al actriței Regina King, One Night in Miami. Cele două producții vor rula la Veneția în afara competiției.
The Human Voice, cea mai recentă producție a lui Almodóvar, este o adaptare liberă a piesei de teatru omonime a poetului și dramaturgului francez Jean Cocteau, din 1930.
„Sunt foarte încântat să revin la Veneția într-un an atât de special, cu COVID-19 ca invitat nedorit”, spune Almodóvar într-o declarație oficială. „Totul va fi diferit. Aștept cu nerăbdare să descopăr festivalul cu ochii mei”, adaugă cineastul.
„Filmat şi montat în timp record, imediat după terminarea perioadei de carantină impuse de criza coronavirusului”, după cum spun organizatorii, scurtmetrajul cineastului spaniol o are pe Tilda Swinton în rolul principal și marchează debutul lui Almodóvar în limba engleză. The Human Voice are o durată de 30 de minute.
Actrița Tilda Swinton va fi de asemenea prezentă la Veneția pentru a primi Premiul pentru întreaga carieră.
Selecția oficială Veneția 2020
Din competiţia oficială de anul acesta face parte și coproducţia cu participare românească Quo Vadis, Aida, regizată de Jasmila Zbanic. De asemenea, în altă secțiune importantă a festivalului, Orizzonti, va concura filmul Nowhere Special, o coproducție Italia - România - Marea Britanie, regizată de cineastul italian Uberto Pasolini.
O coproducţie Bosnia-Herţegovina - Austria - România - Olanda - Germania - Polonia - Franţa -Norvegia, Quo Vadis, Aida? are în centru un moment din viața profesoarei de limba engleză Aida, care locuieşte în Srebrenica. Atunci când oraşul ei natal este ocupat de armata sârbă, Aida şi familia ei se refugiază, alături de 25.000 de locuitori ai orașului, într-o bază militară administrată de un batalion olandez trimis în regiune de ONU.
Filmul de deschidere a ediției 2020 a Festivalului de la Veneţia, Lacci, este regizat de cineastul italian Daniele Luchetti şi va rula în afara competiţiei. Rolurile principale din această dramă despre căsătorie sunt interpretate de Alba Rohrwacher şi Luigi Lo Cascio.
Din cauza modificării protocoalelor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, numărul total al filmelor din selecţia oficială a fost redus, în timp ce secţiunile competitive îşi vor menţine formatul şi procedurile tradiţionale. La fel se va întâmpla şi pentru secţiunile În afara competiţiei şi Biennale College Cinema, deşi organizatorii vor impune norme de distanţare socială.
Lista filmelor din selecția oficială a celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de film de la Veneţia
În competiţie:
"In Between Dying", de Hilal Baydarov
"Le Sorelle Macaluso", de Emma Dante
"The World To Come", Mona Fastvold
"Nuevo Orden", de Michel Franco
"Lovers", de Nicole Garcia
"Laila in Haifa", de Amos Gitai
"Dear Comrades", de Andrei Konchalovsky
"Wife Of A Spy", de Kiyoshi Kurosawa
"Sun Children", de Majid Majidi
"Pieces Of A Woman", de Kornel Mundruczo
"Miss Marx", de Susanna Nicchiarelli
"Padrenostro", de Claudio Noce
"Notturno", de Gianfranco Rosi
"Never Gonna Snow Again", de Malgorzata Szumowska, Michal Englert
"The Disciple", de Chaitanya Tamhane
"And Tomorrow The Entire World", de Julia Von Heinz
"Quo Vadis, Aida?", de Jasmila Zbanic
"Nomadland", de Chloé Zhao
În afara competiţiei - Proiecţii speciale:
„The Human Voice”, de Pedro Almodóvar,
„One Night in Miami”, de Regina King
"30 Monedas, Episode 1", de Alex de la Iglesia
"Princesse Europe", de Camille Lotteau
"Omelia Contadina", de Alice Rohrwacher Jr.
În afara competiţiei, ficţiune:
"Lacci", de Daniele Lucheti
"Lasciami Andare", de Stefano Mordini
"Mandibules", de Quentin Dupieux
"Love After Love", de Ann Hui
"Assandira", de Salvatore Mereu
"The Duke", de Roger Michell
"Night In Paradise", de Park Soon-jung
"Mosquito State", de Filip Jan Rymsza
În afara competiţiei, non-ficţiune:
"Sportin' Life", de Abel Ferrara
"Crazy, Not Insane", de Alex Gibney
"Greta", de Nathan Grossman
"Salvatore, Shoemaker Of Dreams", de Luca Guadagnino
"Final Account", de Luke Holland
"La Verita Su La Dolce Vita", de Giuseppe Pedersoli
"Molecole", de Andrea Segre
"Narciso Em Ferias", de Renato Terra, Ricardo Calil
"Paulo Conte, Via Con Me", de Giorgio Verdelli
"Hopper/Welles", de Orson Welles
Orizzonti:
"Apples", de Christos Nikou
"La Troisičme Guerre", de Giovanni Aloi
"Milestone", de Ivan Ayr
"The Wasteland", de Ahmad Bahrami
"The Man Who Sold His Skin", de Kaouther Ben Hania
"I Predatori", de Pietro Castellitto
"Mainstream", de Gia Coppola
"Genus Pan", de Lav Diaz
"Zanka Contact", de Ismael El Iraki
"Guerra E Pace", de Martina Parenti, Massimo D'Anolfi
"La Nuit Des Rois", de Philippe Lacôte
"The Furnace", de Roderick Mackay
"Careless Crime", de Shahram Mokri
"Gaza Mon Amour", de Tarzan Nasser, Arab Nasser
"Selva Tragica", de Yulene Olaizola
"Nowhere Special", de Uberto Pasolini
"Listen", de Ana Rocha de Sousa
"The Best Is Yet To Come", de Wang Jing
"Yellow Cat", de Adilkhan Yerzhanov.
Cel de-al doilea film adăugat recent lineup-ului oficial Veneția 2020, One Night in Miami, este debutul regizoral al Reginei King, câștigătoarea Oscarului pentru cel mai bun rol secundar, în 2019, pentru rolul din If Beale Street Could Talk. Regina a fost, totodată, nominalizată la Premiile Emmy pentru personajul din producția HBO, Watchmen. Festivalul de la Veneția marchează astfel debutul actriței în spatele camerei de filmat.
Pornind de la piesa de teatru a lui Kemp Powers, din 2013, drama se întâmplă în noaptea de 25 februarie 1964, când tânărul boxer Cassius Clay tocmai îl învinge pe favoritul Sonny Liston și devine astfel noul Campion Mondial la Box, la categoria grea. Filmul arată cum noaptea de 25 februarie 1964 va ajunge să schimbe cursul mișcării pentru drepturile civile într-un Sud încă segregat.
Juriul Veneția 2020
Juriul din 2020 al Festivalului de la Veneția va fi unul în totalitate european, întrucât Veneția se pregătește zilele acestea să găzduiască primul eveniment major din industria cinematografică de la începutul carantinei.
Regizorul Cristi Puiu (Malmkrog, Sieranevada, Aurora, Moartea Domnului Lăzărescu, Marfa și banii) va face parte din juriul internaţional al ediţiei cu numărul 77 a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Veneţia, prezidat anul acesta de celebra actriță Cate Blanchett. Alături de ei vor înmâna premiile filmelor aflate în competiție, inclusiv râvnitul Leu de Aur, regizoarea britanică Joanna Hogg (The Souvenir), actrița franceză Ludivine Sagnier (8 Femmes, Swimming Pool), cineasta austriacă Veronika Franz (Goodnight Mommy), regizorul german Christian Petzold (Undine, Barbara) și scriitorul italian Nicola Lagioia.
Juriul va acorda premiile pentru filmele aflate în competiţia festivalului italian, considerat unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale: Leul de Aur pentru cel mai bun Film, Leul de Argint - Marele Premiu al Juriului şi Premiul pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor şi pentru cea mai bună actriţă, precum şi premiile pentru cel mai bun scenariu şi Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun debut actoricesc.
Cristi Puiu a fost distins chiar în această iarnă cu Premiul pentru cel mai bun regizor pentru noul său film, Malmkrog, în cadrul secţiunii Encounters al cunoscutului Festival Internaţional de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie). După ce a avut premiera internaţională pe marile ecrane franceze în luna iulie, lăudat de critica de specialitate, filmul Malmkrog va rula în avanpremieră extraordinară pentru publicul român în prezenţa regizorului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca, pe 7 august.
Cristi Puiu a mai regizat filmele Marfa şi banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard, de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul roman, în 2006.
Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia se va desfăşura ţinând cont de regulile impuse de pandemia COVID-19. Dată fiind incertitudinea călătoriilor internaționale, pe fondul pandemiei, alegerea unui juriu în totalitate european poate fi un semn de prudență. Redeschiderea granițelor au făcut ca posibilitatea de a călători să fie în mare măsură nelimitată. Nu se poate spune același lucru, însă, despre călătoriile din și către alte teritorii internaționale. Doar câteva staruri americane și oameni din industria cinematografică din SUA sunt așteptați să călătorească spre Veneția anul acesta.