x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul de la Râşnov: Istorie şi Cinema în Basarabia

Festivalul de la Râşnov: Istorie şi Cinema în Basarabia

de Sebastian S. Eduard    |    22 Iul 2014   •   18:34
Festivalul de la Râşnov: Istorie şi Cinema în Basarabia

Un grup de tineri din Republica Moldova şi Ucraina va participa la Şcoala de vară “Istorie şi Cinema în Basarabia”, organizată în cadrul Festivalului de Film Istoric de la Râşnov (1-10 august), informează un comunicat al Institutului Cultural Român. Aflată la prima ediţie, şcoala de vară organizată de ICR prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română se adresează în special studenţilor şi masteranzilor din spaţiul Basarabiei istorice pasionaţi de istorie şi de cinema.

Cei 20 de participanţi vor avea ocazia să discute cu personalităţi ale lumii culturale româneşti şi vor avea acces la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric şi în Cetatea Râşnov. Timp de zece zile, cei selectaţi vor lua parte la dezbateri, conferinţe, proiecţii de film, workshop-uri, excursii tematice, beneficiind de prezenţa unor specialişti reputaţi (istorici, politologi, sociologi, cineaşti, artişti vizuali etc). Tinerii îşi vor putea expune ideile cu privire la istoria şi cultura spaţiului din care provin.

Octavian Bâlea, artist foto rezident la Helsinki, îşi va prezenta albumul “Transnistria, temniţa limbii române”, în curs de apariţie la editura ICR. În incinta cetăţii va avea loc, de asemenea, vernisajul unei expoziţii cu circa 50 de fotografii realizate de artist în Tiraspol. Secţiunea va include şi două ateliere adresate participanţilor la Şcoala de vară.

Primul, organizat de Virgil Mărgineanu, preşedinte al Festivalului de documentare Cronograf din Chişinău, va prezenta starea cinematografiei basarabene actuale. Al doilea atelier, susţinut de Octavian Bâlea, va fi centrat pe experienţa sa în Transnistria.

×