x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul Filmului Japonez la București

Festivalul Filmului Japonez la București

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Noi 2023   •   19:00
Festivalul Filmului Japonez la București

Ambasada Japoniei, Japan Foundation și Arhiva Națională de Filme-Cinemateca Română prezintă Festivalul filmului japonez, care va avea loc în perioada 17-19 noiembrie 2023 la București.

Ediția din acest an își propune să prezinte publicului bucureștean câteva producții de succes ale cinematografiei japoneze actuale, selecția incluzând mai multe filme de lung metraj și un film de animație. Festivalul aduce în prim-plan patru pelicule de neratat: drame emoționante, lumi de fantezie și animație uluitoare. Acestea poartă semnătura unor regizori cunoscuți precum Yû Irie, Tsutomu Hanabusa, Ken Iiduka, Ayumu Watanabe. 

Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation și Arhiva Națională de Filme-Cinemateca Română.  

Toate cele patru filme sunt subtitrate în limba română.

FESTIVALUL FILMULUI JAPONEZ

17-19 noiembrie 2023

Cinemateca Română București

(sala Eforie, str. Eforie nr. 2)

 

PROGRAM

Vineri, 17 noiembrie, ora 19:00 (Seară de gală)

A.I Amok (subtitluri în română)

2020, 133 minute ( Sci-fi, Thriller)

Regie: Yû Irie

Scenariu: Yû Irie

Distribuție: Sei Ashina, Takao Osawa, Alice Hirose

În Japonia anului 2030, inteligența artificială - AI - asistă fiecare aspect al vieții oamenilor, de la facilități medicale, bănci, transporturi și până la sisteme de securitate. Întreaga populație are încredere și depinde de A.I - până într-o zi când aceasta scapă de sub control și aruncă întreaga națiune într-un haos și o tragedie inimaginabilă.Kosuke Kiryu, un strălucit om de știință, a dezvoltat o A.I în scopuri medicale.Dar guvernul nu aprobă utilizarea acestuia din cauza absenței unei jurisdicții relevante. Dacă ar fi fost aprobată la timp, Kiryu și-ar fi putut salva soția de o boală mortală. Cu soția sa decedata, Kiryu se retrage și părăsește Japonia.Câțiva ani mai târziu, sistemul medical de inteligență artificială al lui Kiryu fusese aprobat, primind numele de NOZOMI (care înseamnă "speranță"). Rapid, Nozomi a devenit indispensabil în viața cetățenilor japonezi. Realizarea lui Kiryu este sărbătorită cu întârziere la nivel mondial și este contactat de Satoru Nishimura, cumnatul și partenerul său de cercetare, deoarece primul ministru le va acorda o distincție pentru realizările lor. Când Kiryu decide să se întoarcă în Japonia, NOZOMI se dezlănțuie ca și cum ceva îi aștepta întoarcerea. NOZOMI începe să evalueze cetățenii cu intenția de a-i elimina pe cei pe care îi consideră inutili. Acest lucru bagă întreaga națiune în panică, iar oamenii încetează să-l mai vadă pe Kiryu ca pe un om de știință strălucit, ci ca pe un terorist care a plănuit atacul.În 24 de ore, NOZOMI, va începe o distrugere  în masă.Doar Kiryu poate opri creația sa.Antagonizat ca inamic public și căutat ca terorist de către poliție și guvern, Kiryu trebuie să rezolve misterul și să oprească dezlănțuirea lui NOZOMI...!

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 16:30

Project Dreams-How to Build Mazinger Z's Hangar (subtitluri în română)

2020, 115 minute (Drama, Fantasy, Sci-fi)

Regie: Tsutomu Hanabusa

Scenariu: Makoto Ueda

Distribuție: Mahiro Takasugi, Hiroaki Ogi, Yusuke Kamiji

Doi (Takasugi), Bescho (Kamiji), Emoto (Kishii) și Chikada (Honda), toți lucrează la MAEDA CORPORATION. De obicei, ei sunt implicați în construcția de baraje și tuneluri, dar de data aceasta se confruntă cu un plan publicitar "Fantasy Business" foarte provocator - estimarea costului total pentru construirea  unei instalație de depozitare subterană pentru super robotul prezentat în seria manga Mazinger Z. Lucrând împreună cu tehnicieni pricepuți, echipa trebuie să transforme proiectul în realitate, indiferent de situație.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 19:00

Step (subtitluri în română)

2020, 118 minute ( Drama)

Regie: Ken iiduka

Scenariu: Ken Iizuka, Kiyoshi Shigematsu

Distribuție: Takayuki Yamada, Nanami Hidaka, Ryoko Hirosue

Soția lui Kenichi, Tomoko, a murit când avea doar 30 de ani, în al treilea an de căsnicie, iar el a decis să o crească singur pe fiica lor, Miki. Deși îl sfătuiesc pe Kenichi să se recăsătorească, părinții lui Tomoko au sentimente contradictorii, deoarece vor să o țină aproape pe nepoata lor Miki. Kenichi își face griji dacă ar trebui să se recăsătorească de dragul fiicei sale, dar nu poate face acest pas când se gândește la ce ar simți socrii săi. El își dedică viața fiicei sale, dar timpul trece și întâlnește pe cineva.Aceasta este o poveste emoționantă care descrie luptele unui tată singur pe parcursul a zece ani, pe măsură ce fiica sa crește, de la grădiniță până la absolvirea școlii primare. Ea arată cum timpul atenuează treptat durerea "oamenilor rămași în urmă" .

Duminică, 19 noiembrie, ora 19:00

Children of the Sea (subtitluri în română)

2019, 111 minute (Animatie)

Regie: Ayumu Watanabe

Scenariu: Daisuke Igarashi, Hanasaki Kino

Distribuție: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishu Uragami

Artistul manga Daisuke Igarashi continuă să fascineze cititorii cu utilizarea unică a liniei și a expresiei desenului. Prima sa lucrare integrală, "Children of the Sea", se bazează pe respectul față de lumea naturală și spune povestea unei întâlniri de vară dintre o fată de 14 ani și doi frați care au fost crescuți de un dugong. "Imaginile" și "muzica" filmului se revarsă de pe ecran cu liniștea și sălbăticia poveștii originale și cu mirosul mării, cuprinzându-i pe toți cei care îl văd.

 

×