x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Geraldine Chaplin: “This festival is really mishto”

Geraldine Chaplin: “This festival is really mishto”

de Sebastian S. Eduard    |    10 Iun 2012   •   13:26
Geraldine Chaplin: “This festival is really mishto”

S-a incheiat si cea de-a 11-a editie TIFF. Conform datelor puse la dispozitie de organizatori, in festival au fost proiectate 241 de filme din 46 de tari si au avut loc peste 800 de evenimente. Bilantul de final a aratat si o crestere a vanzarii biletelor, cu 11% mai mult decat anul trecut.

Marea Gala

Evident ca punctul terminus al festivalului l-a reprezentat Gala care a avut loc sambata seara la Teatrul National din Cluj. Vedetele locale, autohtone sau din strainatate s-au coborat din limuzinele Mercedes Benz E Klasse si au defilat pe covorul rosu fiind acompaniate de o coloana sonora de muzica de film. Evident ca atractia serii a reprezentat-o prezenta doamnei Geraldine Chaplin, care a facut spectacol de cum a pasit pe covorul rosu. Actrita din “Dr Jivago', cel de-al patrulea copil din cei opt ai celebrului Charlie Chaplin s-a devenit extrem de tonica. A ajuns la Gala nu cu cinci minute inainte sau cinci minute dupa inceperea festivitatilor, ci cu o jumatate de ora mai devreme. Si a avut rabdare inca o ora si jumatate, pentru ca a inmanat ultimul premiu al ceremoniei, cel mai important, Trofeul Transilvania. Iar in tot acest timp nu si-a pierdut nici un gram din energia debordanta cu care si-a obisnuit fanii. A ridicat sala in picioare cu o poveste care a mers la suflet audientei. “Noi am fost crescuti si rasfatati de catre unchiul meu, fratele tatei, si sotia acestuia – care era romanca. Pentru ca ei nu aveau copii, noi eram tot timpul protejati si rasfatati de ei, ne dadeau tot timpuri cadouri. Treptat, in mintea mea am concluzionat ca aceasta dragoste trebuie sa fie o consecinta a faptului ca matusa mea era romanca. Si m-am dus la tatal meu, care era tot timpul ocupat si i-am spus <> (cu sensul de a fi mai protectiv fata de noi si a-si petrece mai mult timp cu noi). Iar tatal meu m-a luat departe si mi-a spus: <

Premii

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman (ICR), a mers anul acesta in Norvegia: “Oslo, 31 august / Oslo, August 31st', in regia lui Joachim Trier, este marele castigator al editiei. Premiul i-a fost inmanat lui Laurentiu Merisan, reprezentantul distribuitorului Independenta Film, de catre actrita Geraldine Chaplin si Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR.

Celui de-al doilea lungmetraj al regizorului norvegian i-a revenit si Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, in valoare de 1.500 de euro. Scris de Joachim Trier si Eskil Vogt, filmul este drama unui dependent de droguri care se confrunta cu propriul trecut, pe parcursul unei zile.

Premii

Ion Caramitru, distins la randul sau cu Premiul pentru intreaga cariera, si-a primit trofeul din mainile unuia dintre cei mai apreciati actori romani, Andi Vasluianu. Mari Törocsik, prezentata de politicianul clujean Péter Eckstein-Kovács drept “o legenda vie a filmului unguresc si european', a marturisit ca momentul inmanarii Premiului pentru intreaga cariera la TIFF este unul dintre cele mai frumoase din viata sa.

Doua premii-supriza au recompensat doua cariere impresionante. Scenograful Helmut Stürmer si directorul de imagine Iosif Demian, ambii parte a echipei filmului “Nunta de piatra', care si-a aniversat 40 de ani la TIFF, au fost distinsi cu Premii de Excelenta, oferite de Mercedes-Benz. Distinctiile le-au fost inmanate de actorul Ovidiu Schumacher si de reprezentantul Mercedes-Benz, Gabriel Craciun.

Premiul pentru Cea mai Buna Regie, in valoare de 5.000 de euro, oferit de CNC, a fost adjudecat de Maja Milos, cu filmul “Clip' (Serbia, 2012). Din Rusia vine castigatorul Premiului Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone: “Chapiteau Show', in regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011).

Film romanesc

“Toata lumea din familia noastra' (r. Radu Jude) este marele castigator al competitiei Zilelor Filmului Romanesc. Criticul de film Michel Ciment si Corina Suteu, directoarea ICR New York, i-au inmanat trofeul producatoarei Ada Solomon. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 2.000 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Roman. Cel mai bun film scurt din competitia ZFR a fost desemnat “Blu', in regia lui Nicolae Constantin Tanase. La categoria Debut, favoritul juriului a fost documentarul “Un gand, un vis, Doyle... si-un pix', in regia lui Bogdan Ilie-Micu, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut. Impresionat de prestatia lor, juriul a decis sa acorde o Mentiune Speciala in cadrul Zilelor Filmului Romanesc actorilor Constantin Cojocaru si Victoria Cocias, pentru interpretarea din “Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu)', regia Radu Gabrea. “Surpriza este la fel de mare ca atunci cand am fost anuntat ca il voi juca pe Nicolae Ceausescu', a spus Constantin Cojocaru pe scena.

×