Cotidianul Los Angeles Times publică o corespondenţă de la Cannes extrem de laudativă la adresa cinematografiei româneşti, după prezentarea pentru presă a peliculei "Marţi, după Crăciun", film aflat în competiţie în cadrul secţiunii "Un Certain Regard", avertizând încă din titlu că "aceşti români o comit din nou!", la cel mai important festival de film din Europa.
"Românii nu pot face un film prost. Cred că e ilegal în ţara lor. Sau cel puţin filmele proaste nu fac parte din ADN-ul lor", îşi începe corespondentul LA Times, Steven Zeitchik, relatarea de la Cannes, după ce a vizionat filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean.
"În ultimii patru ani, cineaştii din această mică ţară est-europeană s-au mutat în fiecare mai în sudul Franţei şi au reuşit să facă de ruşine ţări cu culturi cinematografice şi resurse incomparabil mai mari, printre ele numărându-se şi Statele Unite şi orgolioasa Franţă", mai notează corespondentul american, citat de Agerpres.
În continuarea articolului sunt enumerate succint ultimele succese ale cinematografiei româneşti din aşa-numitul 'nou val', declanşat din 2006 cu 'Moartea domnului Lăzărescu' şi încununat cu un Palme d'Or câştigat de "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Însă atacul românesc la porţile filmului nu dă semne că s-ar opri, ci din contră, pare să devină mai puternic cu filmul 'Marţi, după Crăciun'.
"Filmul lui Muntean este cu adevărat remarcabil, o operă de o perfecţiune absolută care oferă poate cel mai convingător şi sensibil portret al subtilităţilor vieţii moderne şi ale mariajului, din câte se pot găsi în cinematografie", mai susţine corespondentul american.
Vizionarea pentru presă a strâns o sală plină, iar conform corespondentului american, aprecierile au fost unanime. Subiectul filmului nu este original deloc - un bărbat de 40 de ani, Cristi (Mimi Brănescu) căsătorit cu o femeie serioasă, o fetiţă în pragul adolescenţei şi o amantă care închide triunghiul conjugal, plus nevoia bărbatului de a alege, marţi, după Crăciun, între a continua lângă soţie sau a rămâne cu amanta.
Aici intervine geniul cineastului, care preia o poveste mundană şi o prezintă într-o manieră cu totul proaspătă, fără istericalele melodramatice comune filmelor americane care tratează acest gen de subiecte. "Este un film care te absoarbe pur şi simplu, cu un fir narativ autentic şi realizat într-o manieră cinematografică distinct stilizată, care însă nu distrage nici un moment atenţia de la derularea acţiunii. Iar interpretarea actorilor este înnebunitor de bună", conform materialului publicat în LA Times.
Articolul se încheie cu constatarea dificultăţilor comerciale pe care le întâmpină filmele româneşti de acest gen, casele mari de distribuţie ocolind să le achiziţioneze pentru că nu aduc profit. "Însă nu contează. Românii vor continua să facă filme memorabile, indiferent dacă noi mergem sau nu să le vedem", îşi încheie corespondentul american acest "laudatio" la adresa filmului lui Radu Muntean.
Citește pe Antena3.ro