x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Melancholia” lui von Trier, în cinematografe

„Melancholia” lui von Trier, în cinematografe

20 Sep 2011   •   21:00
„Melancholia” lui von Trier, în cinematografe

Drama 'SF-apocaliptica' creata de Lars von Trier, 'Me­lan­cholia', pe marginea carei s-a discutat intens in pe­rioada des­fasurarii Festivalului de la Cannes, editia 2011, va fi lan­sata in Romania vineri, 30 sep­tembrie. Distributia ii include pe: Kirsten Dunst – Premiul pentru Cea mai buna actrita la Cannes, pentru rolulul din acest film; Charlotte Gainsbourg; Kiefer Sutherland; Alexander Skarsgard. 'No more happy endings', spunea von Trier in 2009, la inceputul filmarilor pentru 'Melancholia'. In mai 2011, Lars von Trier era declarat persona non grata, la Cannes, dupa ce a facut declaratii la confe­rin­ta de presa premergatoare premierei mondiale. In Romania,

filmu­l-cult al lui Lars von Trier este adus de Independenta Film. Potrivit sinopsi­sului, cu ocazia casatoriei, Justine (Kirsten Dunst) si Michael (Alexander Skarsgard) dau o receptie somptuoasa in casa lui Claire, sora lui Justine (Charlotte Gainsbourg) si a cumnatului sale (Kiefer Sutherland). In acest timp, planeta Melancholia se indreapta spre Pamant...

'Curajos, ciudat, frumos... te bantuie si, in egala masura, te fascineaza', scrie Danny Leigh pentru BBC Film 2011. Prima parte a filmului se numeste 'Justine' si vorbeste despre sora melancolica si casatoria sa. Cealalta este 'Claire' si acopera numaratoarea inversa, pana la sfarsit. Cum spune regizorul: 'Daca tot trebuie sa ajungem in iad, macar sa incepem bine'.

'Melancholia' a fost filmat intr-un castel magnific din Suedia, care gazduieste nunta lui Justine. Lui von Trier ii place contrastul dintre romantic, grandios, stilizat si o anumita forma a realitatii. Cea mai mare parte din film este realizata cu camera in mana.

'Planeta care se apropie aduce un suspans fundamental, cel putin. Un suspans care cu greu poate fi depasit, atunci cand stii ca o planeta de zece ori mai mare decat a noastra se apropie si se va ciocni cu noi. Cred ca acest lucru impiedica spectatorii sa plece din sala la jumatatea filmului', rade von Trier.

×
Subiecte în articol: film me­lan­cholia