În aceste zile s-au împlinit 2 ani de când Nicolaescu s-a ridicat la cer. AntenaStars de weekend i-a închinat o emisiune, unde am avut onoarea să povestesc despre regizorul-actor şi din care am aflat amănunte interesante de la maestrul Ioan Cărmăzan, prietenul şi regizorul preferat al lui Nicolaescu.
”Sergiu a realizat 62 de filme, toate cu remarcabil succes la public. Era preţuit şi în Occident, francezii i-au încredinţat realizarea filmului despre poetul lor drag Francois Villon, nemţii l-au însărcinat să regizeze seria despre Winetou. După activitatea fructuoasă din Senat i-a revenit pofta de a face filme, dorea să realizeze încă două sau trei. Mă avertiza că dacă moare, să le continui eu. N-a mai apucat să facă filmul despre viaţa Mariei Tănase şi era trist. Schiţa scenariul, decupajul, cristaliza distribuţia. Cine ar fi înterpretat fabulosul personaj Maria Tănase? Erau pe listă Adriana Trandafir, Maria Buză, ele puteau să cânte. Dar pe Sergiu îl trăgea aţa să-i dea rolul lui Jojo.
I-am găsit în birou un dosar cu poze în oglindă. Maria Tănase bea cafea, alături o poză cu Jojo în mână cu ceaşca de cafea, Maria cu o pălărie cu voaletă, Jojo pozând cu acelaşi gen de pălărie la modă între războaie.
A iubit cu toată inima Ţara, mama şi filmul. Se dedica total filmelor, era discret cu viaţa lui personală. Se mândrea cu “Mihai”, cu “Osânda”,cu “Ciuleandra”, cu “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”. În Sergiu curgea sânge clocotitor, mama lui olteancă luptătoare ca cercetaş în luptele de pe Jiu, camaradă cu Ecaterina Teodoroiu, iar tatăl lui cu origini de machedon, se numea Nicola, inginer”.
În emisiunile mele Sergiu Nicolaescu povestea că mama lui îi dădea sfântul lapte de la sân şi-i cânta cântece patriotice. Şi-a propus şi a înfăptuit ca fiecare pagină importantă de istorie românească să prindă contur în filmele lui. A început filmările la Mihai Viteazul cu el în rolul principal, dar şi-a dat seama că nimeni nu l-ar putea egala în acest rol pe Amza Pellea. Şi a luat filmările de la început, păstrând câteva scene din depărtare în care personajul Voievodului Unirii este Sergiu Nicolaescu. ”Fabulos erou Mihai, se mişca cu armata lui cu o viteză greu de imaginat în acele vremuri”, spunea Sergiu.
“A comandat la un ilustru făcător de sigilii ita lian, înainte de a porni în teribila campanie, un sigiliu pe care cerea să se scrie «Moldova, Ardealul şi Ţara Româ neas că» Pohta ce-a pohtit”. Apropos de răii care spuneau că Mihai Viteazul este un aventurier mânat de instincte de moment.