x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Politicieni pe marile ecrane

Politicieni pe marile ecrane

26 Dec 2010   •   18:43
Politicieni pe marile ecrane

Ce-are a face actoria cu politica? Dincolo de discuţia despre abilităţile interpretative ale oricărui bun actor al scenei politice, foşti şefi de stat şi politicieni redutabili au apărut de-a lungul timpului în producţii cinematografice, jucându-şi propriul rol sau interpretând diverse personaje.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este "curtat" de regizorii români, cea mai recentă ofertă venind din partea lui Peter Călin Netzer, care l-a distribuit în Medalia de onoare în dorinţa de a conferi poveştii cinematografice mai multă veridicitate. O găselniţă de marketing a realizatorilor filmului, care au mizat pe capitalul de imagine al fostului preşedinte român şi l-au pus inclusiv pe afişul peliculei alături de actorul principal, Victor Re­ben­giuc.

În film, fostul preşedinte Ion Iliescu îl decorează pe Ion, un pensionar magistral jucat de Rebengiuc. După cum ne-a mărturisit, domnul Ion Iliescu nu priveşte implicarea sa în acest proiect cinematografic ca pe un lucru ieşit din comun: "A fost ideea regizorului pentru scena privind acordara medaliei actorului principal, în dorinţa de a folosi cadrul Palatului Cotroceni şi prezenţa preşedintelui care a fost cândva în funcţiune. Nu am făcut decât să-mi joc rolul. A fost o scenă care a ţinut exclusiv de originalitatea ideii re­gizorului, iar eu am acceptat-o pentru nota de veridicitate oferită acestui moment. E mult spus că am jucat cu domnul Rebengiuc, pentru că rolul meu a fost unul destul de limitat. Mi-am jucat doar propriul rol, cum s-ar spune. Nu am fost un partener propriu zis al domnului Rebengiuc şi n-am avut un scenariu, ci pur şi simplu am avut o discuţie cu regizorul, legat de poveste, de conjunctură, de momentul din film".

Fostul preşedinte a mai cochetat cu cinematografia în 2004, când Sergiu Nicolaescu l-a invitat să filmeze pentru producţia 15, o dramă inspirată de Revoluţia din decembrie ’89 când la Timişoara securiştii ucid 56 de civili şi 43 de cadavre sunt tri­mise în secret la Bucureşti ca să fie incinerate. Acţiunea demarează cu revenirea în ţară a unei jurnaliste interpretate de Maia Morgenstern, care trebuie să realizeze pentru pu­blicaţia Le Parisien Libre un material despre România la 15 ani de la Re­voluţie. "Intrarea în scenă" a fostului preşedinte Ion Iliescu fusese stabilită de Sergiu Nicolaescu pentru începutul filmului, dar imaginile au picat la montaj, aşa că pelicula s-a lansat în cinematografe fără participarea domniei sale. Cu toate acestea, producţia lui Nicolaescu s-a bucurat de publicitate până la momentul premierei, tocmai în ideea că fostul preşedinte juca în filmul său. "Conform scenariului, eu, în calitate de preşedinte în funcţiune, am o întâlnire cu această doamnă, jucată de Maia Morgenstern, care se reîntoarce în ţară după foarte mulţi ani. A fost o plăcere să fiu alături de Maia Morgenstern", şi-a reamintit domnul Ion Iliescu de debutul său cinematografic, un debut care nu a ajuns însă şi la public. 

Ion Iliescu nu este singurul şef de stat distribuit într-o producţie cinematografică. Nelson Mandela, fost preşedinte al Africii de Sud între 1994 şi 1999, a fost invitat special în peli­cula Malcolm X (regizată de Spike Lee în 1992), la doi ani după ce a fost eliberat din închisoare, unde petrecuse 27 de ani. Mandela apare spre finalul filmului, întruchipând un profesor din Soweto, care le citează elevilor din clasă dintr-un discurs care îi aparţine lui Malcolm X, un tribut adus renumitului activist pentru drepturile afroamericanilor.
În 2011 o să-l vedem şi pe fostul preşedinte american Bill Clinton într-un film pe marele ecran, de data aceasta într-o comedie care a avut mare succes la public cu prima parte, în care invitat-surpriză a fost boxerul Mike Tyson. Este vorba despre "Marea Mahmureală 2" ("The Hangover"), peliculă în care încă nu se ştie exact ce rol va avea Clinton. Al 42-lea preşedinte american a găsit răgazul să se joace de-a actorul pe când se afla într-o vizită diplomatică în Thailanda, în aceeaşi perioadă cu echipa de filmare a producţiei americane. Peli­cula se va lansa în cinematografele din România la 3  iunie, iar până atunci ne putem delecta cu glumele care se fac în presa internaţională pe seama celebrei păţanii din Biroul Oval, ai cărei protagonişti au fost Bill Clinton şi stagiara Monica Levinsky. Nu de alta, dar sunt mulţi cei care speră ca rolul fostului preşedinte american să facă în vreun fel aluzie la picanta întâmplare din viaţa reală a acestuia.

Un alt politician american foarte cunoscut care a avut o apariţie meteorică în comedia "Spărgătorii de nunţi"/"Wedding Crashers", în 2005, este senatorul John McCain, un cri­tic al exceselor de orice fel de la Ho­llywood. Încercând probabil să pozeze într-o persoană ceva mai to­lerantă a acceptat să apară în film alături de Vince Vaughn, Owen Wilson şi Christopher Walken, strân­gând mâini la o petrecere de nuntă.

Pasionat de benzile desenate, şi senatorul american reprezentant al Vermontului Patrick Leahy, membru în Partidul Democrat, a acceptat propunerea de a juca în "Batman: The Dark Knight" în 2008, alături de regretatul actor Heath Ledger. Confruntarea actoricească a celor doi este destul de dură. Mai exact, îl puteţi urmări pe senator cum îi dă replica temutului Joker, chiar şi când acesta din urmă îi propteşte un cuţit în gât. Atât de îndrăgostit este Leahy de benzile desenate, încât în anii ’90 a asi­gurat vocea unui personaj într-unul dintre episoadele filmului de animaţie intitulat Batman.  

Reagan, Eva Peron şi Sergiu Nicolaescu
Lucru dovedit, poţi ajunge mai uşor să fi­gurezi în distribuţia unui film dacă eşti şef de stat sau un politician renumit, dar şi actoria te poate propulsa spre o carieră politică graţie popularităţii pe care ţi-o asigură expunerea pe marile sau pe micile ecrane. Americanii ilustrează cel mai bine teoria conform căreia politicienii de succes trebuie să fie şi actori cât se poate de buni. Doar Ronald Reagan a pornit pe drumul spre preşedinţia SUA ca actor (a jucat în peste 50 de filme pentru tv şi marele ecran), ceea ce a contribuit din plin la alegerea lui ca fiind cel de-al 40-lea preşedinte american. Una dintre cele mai amintite pelicule din filmografia lui Reagan este "Bedtime for Bonzo", în care fostul preşedinte joacă alături de un cimpanzeu. Nici Prima Doamnă a Argentinei, Eva Peron, nu trebuie trecută cu vederea. Actoria a fost cea care a dus-o în braţele soţului Juan Peron, iar rolul de Primă Doamnă i-a deschis calea spre politică şi spre inima poporului. La rândul lui, Arnold Schwarzenegger a ajuns guvernator al Californiei din postura de actor de filme de acţiune, în care muşchii contează mai mult decât vorbele. În cazul lui Sergiu Nicolaescu s-a aplicat reţeta regizorul-actorul-se­natorul, iar exemplele pot continua cu Mircea Diaconu, senator PNL de Argeş, sau Mihai Mălaimare, care se poate lăuda cu o intensă activitate politică. Şi actriţa Ileana Stana-Ionescu a fost deputat în legislatura din 2000-2004, în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, din partea comunităţii italiene din România.

×
Subiecte în articol: film ion iliescu