În Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din secțiunile competiționale "CineBlackSea" și "Femeia în cinema" ("Woman in Cinema"), precum și din secțiunile necompetiționale "Focus", "2x3" și "Panorama", iar la București pe lângă aceste filme vor fi adăugate scurtmetraje și documentare.
Joi, 21 august, de la ora 20,45, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, va putea fi vizionat filmul care ne aduce aminte de prima ediție, "O noapte minunată în Split" (A Wonderful Night în Split) câștigătorul trofeului primei ediții.
Secțiunea "Focus" este dedicată anul acesta Ucrainei, țară atât de încercată în această perioadă. Din păcate, un tânăr regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este în arestul Securității din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul său de debut, "Gaamer".
"Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care și-au unit vocile și acțiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reținut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) și nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuiește, de către Rusia. Oleg se consideră cetățean al Ucrainei. Ro-IFF îi roagă pe toți cei care doresc să ajute, să facă donații (informații pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copiii își așteaptă tatăl acasă", se arată în comunicatul citat.
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Președintelui României, iar cei care fac posibilă această ediție a Ro-IFF sunt Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română (parteneri instituționali).
Înființat în 2005, Ro-IFF este singurul festival internațional de film care s-a adresat încă de la început producțiilor țărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia și România). Pornit inițial ca un festival rezervat acestor producții, festivalul s-a extins, iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secțiune competițională, adresată Femeii-regizor/ Femeii în cinema.
Asociația Pro Film Ro-IFF a fost înființată în 2012 și are ca obiectiv principal apărarea legislației în domeniu, apărarea celor ce activează în domeniu, sancționarea derapajelor celor care încearcă să distrugă evenimente și filme, precum și salvarea Ro-IFF.
Citește pe Antena3.ro