x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Să ne întoarcem la rădăcinile Star Wars!

Să ne întoarcem la rădăcinile Star Wars!

08 Apr 2011   •   15:48
Să ne întoarcem la rădăcinile Star Wars!

160327-df-gl.jpgGeorge Lucas şi Dave Filoni vorbesc despre cel mai nou proiect al lor, a treia serie de desene animate „Star Wars: The Clone War”. Aven­turile galactice care au bucurat generaţii întregi sunt aduse la viaţă cu tehnici ultramo­derne de producţie.

Într-o galaxie foarte îndepărtată, mai sunt încă multe de aflat... Al treilea sezon din „Star Wars: The Clone Wars” (în premieră joi, 7 aprilie, 18:15, Cartoon Network) se întoarce la arhetipurile care au făcut filmul Star Wars atât de popular şi promite să exploreze teritoriile încă necartografiate din lunga istorie a universului Star Wars. Dezvăluind secrete şi noutăţi surprinzătoare despre personaje, despre război şi chiar despre natura Forţei, Star Wars: The Clone Wars urmăreşte şi dezvoltă poveştile din spatele campaniilor militare.

• După şase filme şi două sezoane de desene animate cu Star Wars: The Clone Wars, există ceva ce n-am văzut încă?

Dave Filoni: Aţi fi surprinşi. De fapt, veţi fi surprinşi de ceea ce dezvăluim în sezonul al treilea. Vom face salturi în timp şi o să arătăm momente anterioare poveştii cunoscute, practic – noi perspective asupra evenimentelor. Ne-a amuzat ideea că putem avea acces la tot trecutul personajelor noastre. Cum spune Obi-Wan, multe dintre adevărurile în care credem depind de modul în care le priveşti, iar acum vom altera puţin perspectiva. Dezvoltăm multe dintre momentele care au fost doar prezentate înainte, atât în filme, cât şi în serialul animat. De asemenea, vom readuce în prim-plan câteva dintre personajele din filme preferate de fani, explicând cum au ajuns ceea ce sunt şi în ce mod sunt legate de Clone Wars. Pe măsură ce înaintăm mai adânc în inima acţiunii Star Wars, e din ce în ce mai clar că mai sunt încă multe poveşti de spus.

George Lucas: Pe lângă figurile clasice, prezentăm şi câteva personaje noi care sunt construite pe arhetipuri universale. Ne întoarcem la rădăcinile Star Wars. O mare parte din al treilea sezon va explora aspectele mitologice ale universului şi ale Forţei, aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum. Când am scris prima oară Star Wars, avea rădăcini adânci în arhetipuri mitologice. Au fost mereu o parte importantă a poveştii, dar acum mergem mai departe şi dezvăluim mai multe. Aruncăm o privire şi în spatele campaniilor militare, dezvoltate în primele două sezoane.

DF: E un univers mare. Încă există multe de descoperit.

• „Secretele ies la lumină” este pe scurt descrierea acestui sezon. Ne puteţi spune câteva secrete?

DF: Dacă aş face asta, n-ar mai fi secrete. Dar pot spune că mai sunt încă atât de multe de aflat despre galaxie şi personaje. Ne aventurăm în nişte zone cu adevărat importante, aducând la lumină faţete interesante ale universului Star Wars. Destinul lui Anakin şi profeţia Celui Ales au apărut tangenţial în primul episod, când discuta Qui-Gon cu Conciliul Jedi. Acum o să explorăm însă înţelesurile ascunse, pentru că sunt foarte importante pentru viitorul lui Anakin şi al galaxiei.

GL: Filmele au fost doar vârful icebergului. Galaxia este enormă, iar poveştile sunt mai complexe decât am văzut până acum. Filmele au pus accentul pe povestea lui Skywwalker, dar războiul are mult mai multe părţi ascunse. O să aflăm lucruri noi despre personajele Star Wars, de unde vin şi ce scopuri au.

• Personajele se vor schimba. La ce ne putem aştepta?

GL: E adevărat, personajele se schimbă o dată cu trecerea timpului. Ashoka creşte, iar Anakin se apropie de destinul lui.

DF: De asemenea, vom afla mai multe şi despre clone. Va fi interesant de aflat punctul lor de vedere asupra războiului clonelor. Am avut câteva episoade în primul sezon care au vorbit numai despre clone. În acest al treilea sezon o să urmărim câteva clone în război, începând cu antrenamentul lor de pe Kamino. Punctul lor de vedere e absolut unic, ei nefiind superoameni, precum Jedi. Sunt personaje cu care oricine se poate identifica. Toată lumea le iubeşte şi vom vedea mai multe despre clone.

GL: Prologul episodului 3 spune că sunt eroi de ambele părţi ale baricadei. O să vedem ce înseamnă asta şi ce impact are asupra personjelor.

DF: Personajele evoluează, cresc, iar aceste transformări se reflectă şi în modul în care arată. Nu se întâmplă brusc, dar am evoluat de la imaginile deja cunoscute.

• Dacă tot a venit vorba despre imaginea seriei, cum a evoluat producţia de-a lungul celor trei sezoane?

DF: Ne îmbunătăţim mereu tehnologia şi resursele. Toate sunt din ce în ce mai bune, iar asta ne ajută să creăm poveşti mai grandioase, mai dinamice. Între primul şi al doilea sezon s-a putut vedea o îmbunătăţire, ei bine, între al doilea şi al treilea e cu adevărat remarcabilă. Facem lucruri care pur şi simplu nu au fost posibile până acum. L-am cooptat pe Joel Aron de la Industrial Light şi Magic pentru a ne ajuta la producţie, iar acesta este unul dintre avantajele faptului că putem colabora cu alte companii Lucasfilm. Ne-a ajutat enorm. Ne construim propria bază de date şi învăţăm mereu moduri noi de a transpune pe ecran tot ceea ce ştim. Putem acum să vizităm planete pe care nu ni le-am fi putut imagina în primele două sezoane, din punct de vedere al producţiei. De exemplu, acum mergem pe Kamino, o planetă-ocean, pentru care a fost nevoie de un volum imens de apă care nu a mai fost realizat până acum. Putem călători mai departe în galaxie. Am realizat o producţie pentru tv de calitatea filmelor pentru marele ecran. Chiar dă senzaţia filmelor clasice Star Wars.

GL: Nu mi-am impus nici o limită în privinţa poveştilor. Am vrut să fie clar că nu fac nici o diferenţă între filme şi seria de desene animate: toate sunt Star Wars. Doar formatul şi mijlocul de prezentare sunt diferite. Foarte important rămâne faptul că îmbunătăţirea continuă a procedeelor de producţie ne-a permis să spunem poveşti considerabil mai grandioase. Cerem mereu mai mult, astfel că serialul se îmbunătăţeşte constant. În fiecare săptămână prezentăm practic un film Star Wars, comprimat în 22 de minute.

• Vânătorii de recompense joacă un rol major în al doilea sezon. Apar noi nelegiuiţi în noul sezon?

DF: Vânătorii de recompense sunt parte integrantă din universul Star Wars şi ştiu că fanii îi îndrăgesc foarte tare. Nu se ştie niciodată când se vor întoarce să le facă probleme cavalerilor Jedi, iar asta e foarte amuzant. Sunt încă pe acolo pe undeva şi plini de ranchiună. Dar avem şi noi nelegiuţi în acest sezon, iar fanii lui Darth Maul vor fi încântaţi de ei. Misiunea eroilor nu devine mai uşoară, este al treilea sezon, iar provocările au crescut şi ele.

GL: Avem un personaj nou, Savage Opress. Seamănă cu Darth Maul, doar că e mai mare şi mai supărat. Când el e prin zonă, vânătorii de recompense nu se apropie, dar nu pentru mult timp.

DF: Fiecare episod vine cu ceva nou. Avem mai multe planete, mai multe câmpuri de luptă, mai multe înfruntări cu săbiile laser. Sunt şi extratereştri ciudaţi, eroi nobili, răufăcători cu sânge rece, tot ceea ce se aşteaptă de la Star Wars, alături de câteva personaje din filme preferate de fani. Ca regizor şi ca fan, această serie se apropie cel mai mult de Star Wars cu care am crescut eu.

×
Subiecte în articol: reportaj