x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film TIFF a ajuns la final.

TIFF a ajuns la final.

de Sebastian S. Eduard    |    12 Iun 2011   •   06:24

A devenit o obisnuinta la Cluj ca lumea sa defileze pe covorul rosu asternut in fata cladirii Teatrului National la Gala care incununeaza cele mai bune productii cinematografice ale ultimei editii a Festivalului International de Film Transilvania.

Nici cea de-a zecea gala nu a facut exceptie. Toalete superbe, tinute de seara, tocuri cui dar si palarii extravagante (chiar si treninguri de firma), reporterite imbracate chic si cinematografi care vor sa iasa in evidenta, nume ilustre – toate au putut fi vazute sambata seara.

Ca de obicei oaspetii de onoare au venit in superbele C Classe de la Mercedes (noua generatie) si au fost intampinati de Tudor Giurgiu si Mihai Chirilov. Dorel Visan, Lucian Pintilie, Monica Barladeanu impreuna cu Bobby Paunescu, Dan Chisu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, George Motoi – o adevarata “carte de telefoane' a vedetelor a pasit pe covorul rosu devenit brusc mult prea mic. Cum numele cele mai importante sosesc cu numai cateva minute inainte de inceperea galei, trebuie sa remarcam ca Florin Piersic a reusit sa soseasca dupa invitata de onoare a serii, Jacqueline Bisset. Cei doi s-au intalnit au urcat separat treptele, dar s-au intalnit sus, pe covorul rosu intr-o atmosfera punctata de coloana muzicala a filmului “Gladiatorul'.

Trofeul Transilvania a fost adjudecat, sambata seara, de filmul "Sin retorno" de Miguel Cohan, acelasi film luind si premiul pentru scenariu. Coproductia Spania/ Argentina spune povestea unui baiat care este ucis intr-un accident de masina, iar faptasul fuge de la locul faptei. Soferul n-a lasat nicio urma, dar tatal victimei, ajutat de mass-media, nu gaseste liniste pana cand nu-l descopera si-l aduce in fata justitiei. Printre premiantii serii s-au mai aflat Oleg Mutu si Marin Karmitz (premii speciale), George Motoi (premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia romana), Jacqueline Bisset (premiul special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale). Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj a fost acordat filmului "Morgen" de Marian Crisan iar la categoria similara pentru scurtmetraj premiul a fost adjudecat de "Bora Bora" lui Bogdan Mirica.

Una peste alta, cea de-a zece editie a fost una buna. Multe filme interesante (dintre care zece, atent selectionate, au fost proiectate, seara de seara in fata statuii lui Matei Corvin, devenita Ursus Open Air), sectiuni de muzica si teatru, o reprezentare romaneasca la cote normale (noi ne-am dori mai mult, insa comparatia este defavorabila numai in contextul anilor excelenti care au trecut), sectiuni de short care au facut deliciul tinerilor...TIFF le-a avut pe toate. Asteptam anul urmator pentru ca, vorba romanului “ne-am obisnuit cu biele'.

Excelenta sa, Lucian Pintilie

Unul din evenimentele speciale a fost decernarea premiului de excelenta lui Lucian Pintilie. Cel care i-a inmanat premiul a fost Corneliu Porumboiu. "Daca cineva m-ar fi intrebat ce as vrea sa devin cand ma voi face mare as fi spus Lucian Pintilie", a spus Corneliu Porumboiu. Aplaudat in picioare, Pintilie a fost la fel de pus pe sotii ca in tot timpul festivalului. "Trebuie sa spun ceva profund emotionant", a spus el dupa ce in sala s-a lasat tacerea. "Am crezut ca premiul asta este o chestie postuma. E o zi foarte aproape fericita. Unul din motivele fericirii este faptul ca premiul este oferit de Corneliu ... dar e premiul lui sau e premiul meu?", a mai intrebat Pintilie, care s-a departit de public cu un sarut cinematografic. Dealtfel, regizorul roman a fost singurul care a pus accentul pe umor, intr-o seara destul de anosta din punct de vedere al discursurilor.

Oricine poate fi erou

Un moment emotionant al serii l-a reprezentat si Premiul Discovery. Campania “Oricine poate fi erou' lansata in martie de Discovery, a identificat zece povesti care s-au transformat in zece documentare de scurtmetraj si au fost prezentate la TIFF. Aceste scurtmetraje spun povestile unor oameni care sunt caracterizati de spirit de aventura, au curaj sa-si traiasca visele si sa-si urmeze pasiunile, romani care au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru altii. Premiul a fost decernat Ancai Gradinaru pentru povestea lui Laurentiu Serban, un militar roman ranit in Afganistan care, chiar daca si-a pierdut un picior, a inteles sa-si traiasca viata din plin: zboara cu parapanta, merge pe o motocicleta de viteza si isi construieste singur orice, de la un motor la o poarta.


Premiile celei de-a zecea editii TIFF

Trofeul Transilvania: "Sin Retorno" de Miguel Cohan

Premiul pentru regie: ex- aequo: Runar Runasson ("Vulcanul") si Constantin Popescu ("Principii de viata")

Premiul special al celei de-a zecea editii TIFF: Marin Karmitz

Premiul special al juriului: "La vida util" de Federico Veiroj (Spania)

Premiul pentru cea mai buna interpretare: Elodie Bouchez, "The Imperialists Are Still Alive!" de Zeina Durra (SUA)

Premiul pentru scenariu: Miguel Coan, "Sin Retorno"

Premiul pentru imagine: Linda Wassberg, "She Monkeys" de Lisa Aschan (Suedia)

Premiul FIPRESCI: "Tilva Ross" de Nikola Lezaic (Serbia)

Premiul publicului:: "Oxygen" de Hans Van Nuffel (Belgia)

Premiul de excelenta: Lucian Pintilie

Premiul special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale: Jacqueline Bisset

Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia romana: George Motoi

Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia europeana: Michael Yorke si Michele Placido

Premiul pentru scurtmetraj pentru sectiunea Umbre: "Ninjas" si "Danny Boy"

Premiul Discovery "Oricine poate fi erou": Anca Gradinaru pentru povestea Laurentiu Serban

Premiul competitiei locale: "Jucaria" de Punkosti Laura si "Casa Blanca 1PM" de Octavian Fedorovici

Mentiune speciala in cadrul competitiei locale: "Oda" de Petter Ana

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj: "Morgen" de Marian Crisan

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj: "Bora Bora" de Bogdan Mirica

Premiul de debut in cadrul Zilelor Filmului Romanesc: Bogdan Apetri pentru "Periferic"

Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, in cadrul Concursului National de Scenarii: Paul Cioran - "De-aici va descurcati singuri"

Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, in cadrul Concursului National de Scenarii: Marian Enache -"Burnt Out"

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, in cadrul Concursului National de Scenarii: Matei Alexandru Mocanu - "O crima banana"

Premiile special al celei de-a 10-a editii TIFF: Oleg Mutu si Marin Karmitz

Premiul "Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat in cadrul workshopului Let's Go Digital!: "Gand-uri" de Iulia Colban, Felicia Simion si Radu Sticlea

×
Subiecte în articol: premii tiff gala covor rosu