Clujul a pus punct, sâmbătă seară, celei de-a 9-a ediţii TIFF. Un festival în evidentă creştere, care a aliniat (din fericire) multe filme româneşti şi care s-a terminat aşa cum a şi început - adică tensionant.
Gala de premiere a avut loc ca de obicei la Teatrul Naţional. Covorul roşu a fost întins şi pe Marşul triumfal din Aida înalţii oaspeţi au coborât d
in luxuasele limuzine Mercedes (noua Clasa E, pentru cunoscători). Toalete impecabile, costume extravagante, fotoreporteri, bronz de solar, zâmbete - nimic nu a lipsit de la o ceremonie de covor roşu menită să concureze festivităţile similare din lumea bună a filmului european.
Acestea find spuse, trebuie să trecem în revistă, în mod evident câştigătorii. Lozul cel mare a fost tras de regizoarea al cărui nume, imposibil de pronunţat, a fost deseori comparat cu al vulcanului islandez care făcea ravagii luna trecută. Anocha Suwichakornpong a câştigat cu Poveste anodină" Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro; filmul spune povestea lui Ake un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele.
La Gala TIFF 2010, cele mai premiate filme au fost cele româneşti, respectiv "Felicia, înainte de toate", de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Astfel, "Felicia, înainte de toate" a obţinut trei distincţii: pentru scenariu - Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, dar şi pentru interpretare - Ozana Oancea, actriţa primind şi premiul pentru debut.
În acelaşi timp, filmul "Medalia de onoare" a fost premiat pentru regie - Călin Netzer şi pentru interpretare - Victor Rebengiuc.
Gala TIFF a avut şi un moment mai puţin obişnuit. Spre final, la îndemnul lui Tudor Giurgiu, Victor Rebengiuc s-a urcat pe scenă şi a citit "Proclamaţia de la Cluj"; un act de protest a mai multor cineaşti legat de de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei, proiect iniţiat de senatorul Sergiu Nicolaescu. "Fără criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia română riscă să se întoarcă cu 15 ani în urmă", a spus actorul, invitându-i pe scenă pe semnatarii protestului, printre care s-au numărat Radu Muntean, Alexandru Solomon, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Maria Popistaşu, Radu Gabrea, Victoria Cociaş, Cristi Puiu, Anca Puiu, Florin Şerban, Andrei Ujică etc. "Cei care sunt de acord cu protestul nostru sunt aşteptaţi pe scenă", a mai spus actorul, moment în care o mare parte din spectatorii aflaţi în sală s-au "mutat" pe scenă. Protestul cineaştilor de la Cluj este susţinut de asemenea de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Ministerul Culturii.
Un alt moment neobişnuit al Galei TIFF a fost cel în care Tudor Giurgiu s-a solidarizat cu organizatorii festivalului de film Anonimul. Giurgiu a cerut CNC să susţină financiar festivalul de film Anonimul, care nu a obţinut anul acesta finanţare din partea instituţiei. "Fac un apel pe această cale la CNC. De curând s-au judecat nişte finanţări şi din păcate acest festival nu a primit niciun ban pentru ediţia din acest an (...) Cred că e un lucru care merită să fie ajutat. Cred că nu sunt multe festivaluri care au nivel ridicat de competiţie", a mai spus Giurgiu.
Pe scenă s-a aflat şi Kelemen Hunor, ministrul Culturii. Răspunzând declaraţiilor făcute de Tudor Giurgiu în deschiderea festivalulu, când acesta s-a plâns de lipsa de implicare a autorităţilor, atât locale cât şi centrale,ministrul a promis că va asigura un sprijin financiar "substanţial" pentru ediţia viitoare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). "Am ajuns la concluzia că dacă teatrul românesc merită un sprijin în fiecare an pentru Festivalul Shakespeare de la Craiova, pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, atunci şi acest festival (TIFF, nr.) merită un sprijin mai substanţial. Sper că anul viitor vom putea asigura un sprijin aşa cum anul acesta am asigurat pentru Sibiu şi pentru Craiova. Sper că şi prin acest sprijin putem să-l convingem pe Tudor Giurgiu să nu caute alte capitale, nici Bucureştiul, nici Budapesta. Locul acestui festival este în capitala Transilvaniei, în Cluj".
TIFF 2010, PE SCURT
Trofeul Transilvania: "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda) * Premiul pentru regie, oferit de ICR: Călin Netzer pentru "Medalia de onoare" * Premiul special al juriului, oferit de ICR: "Last conversation", de Noud Heerkens (Olanda, 2009) * Premiul pentru imagine: Magnus Nordenhof Jong, pentru "R" (Danemarca) * Premiul pentru scenariu: Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf pentru "Felicia, înainte de toate" * Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ozana Oancea ("Felicia înainte de toate") (foto) şi Victor Rebengiuc ("Medalia de onoare") * Premiul FIPRESCI: "Navidad", de Sebastian Lelio (Chile/ Franţa) * Premiul publicului: "Graşii/ Gordos", de Daniel Sanchez Arevalo (Spania) * Premiul de excelenţă: Liviu Ciulei * Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Dorina Lazăr * Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Wim Wenders * Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban * Premiul de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1.000 de euro: Ozana Oancea ("Felicia, înainte de toate") *Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Lucian Tion, pentru "Ronaldo şi Iuliana" * Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Veronica Niculescu, pentru "Curierul" *Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Pavel Cuzuioc, pentru "Doina groparilor" (Filmul va fi produs de HBO România, potrivit unui anunţ făcut în cadrul Galei TIFF). *
Citește pe Antena3.ro